Hírek

2006.03.15. 13:36

Fütyültek is, tapsoltak is Gyurcsánynak

Előbb füttyszó, majd taps fogadta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi beszédét szerdán a Nemzeti Múzeumnál.

BAMA

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a kormányfő egyebek között arról beszélt, hogy "rendszerváltás és forradalom testvérek", és tévednek azok, akik azt mondják, hogy a köztársaság csak ruha, cicoma a nemzet testén, mert a "köztársaság mi magunk vagyunk".

"Téved, aki azt gondolja, hogy a köztársaság csak cicoma a nemzet testén, téved, aki azt gondolja, hogy a köztársaság csak díszes külsőség, téved, aki úgy gondolja, hogy levethető és ledobható, hogy a sárba vethető, mert a köztársaság, honfitársaim, mi magunk vagyunk" - emelte ki a miniszterelnök. Gondolatmenetét folytatva arról beszélt, téved, aki úgy gondolkodik, hogy köztársaság és nemzet egymást kizáró, egymást helyettesítő fogalmak. Ahogy fogalmazott, haza csak egy van, köztársaság és nemzet a hazában kapcsolódnak össze: "haza és nemzet és köztársaság".

Gyurcsány Ferenc arra hívta fel hallgatóságát, hogy legyenek a köztársaság barátai.

A kormányfő beszéde alatt többször éles, már-már tettlegességig fajuló szóváltás, lökdösődés alakult ki azok között, akik hallgatni akarták Gyurcsány Ferenc beszédét és azok között, akik azt megzavarni érkeztek a térre - tapasztalták a helyszínen tartózkodó tudósítók. Az ünnepség előtt fél órával csak meghívottakat, iskolás csoportokat, valamint a sajtó munkatársait engedték be a Múzemkertbe. A kerítésen kívül rekedtek közül többen hangosan nemtetszésüknek adtak hangot. A szóváltásokat élénk sajtóérdeklődés kísérte.

A téren három Árpád-sávos zászló is feltűnt, a szóváltások többsége az alatta állókkal alakult ki. "Hazaáruló, vesszen Gyurcsány" kiáltotta maroknyi társaság a Múzeum körút néhány pontjáról. Néhány tüntető Választási csalás! címmel szórólapokat osztogatott. A szórólapokon március 17-én a Parlament elé hívták embereket azzal a céllal, hogy "bizonyítékokkal" mutassák be, hogy a választásokat valamennyi párt csalással "komédiává alacsonyítva megcsúfolja a demokráciát".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!