Hírek

2006.03.30. 12:12

Gyurcsány nem ment el a bizottsági ülésre

Gyurcsány Ferenc nem, Polt Péter megjelent a parlament költségvetési bizottságának csütörtöki ülésén, ahol a miniszterelnököt és a legfőbb ügyészt az Altus Rt., valamint a Közlöny és Lapkiadó Kft. közötti szerződés ügyében kívánták meghallgatni.

BAMA

Gyurcsány Ferenc levélben közölte: alkotmányos kötelezettsége részt venni az ülésen, ezért előre egyezetett időpontban kész megjelenni a bizottság előtt - mondta Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. Az MSZP képviselői a szerdán előrejelzettnek megfelelően nem jelentek meg az ülésen. A napirendről a bizottság a szavazatképesség hiánya miatt nem tudott dönteni, ugyanakkor a jelenlévő fideszes képviselők Szijjártó Péter javaslatára úgy határoztak, hogy a testület - a házszabály értelmében - lefolytatja az ülést.

A Fidesz az állami vagyont ért jelentős kár helyrehozásának vizsgálata céljából kezdeményezte március 28-án, kedden a bizottság összehívását. Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn bejelentette: a közérdek sérelmét állapította meg a Legfőbb Ügyészség a kormányfőt is érintő Szalay utcai ingatlan ügyében. Polt Péter a testület előtt azt mondta: csak azt követően tud válaszolni a kérdésekre, ha a bizottság elfogadja napirendjét. A legfőbb ügyész úgy fogalmazott: „az ügyészi szervezet ebben az ügyben mindazt, amit a nyilvánosság elé tárhatott, nyilvánosság elé tárt”.

Varga Mihály az ülés után a sajtónak nyilatkozva közölte: „szerettük volna megkérdezni, hogy (...) megfelel-e a valóságnak az állítás, miszerint a köz vagyonát (...) mintegy 230 millió forintos sérelem érte. Ez úgy tevődik össze, hogy bérleti díjból az elmúlt években 117 millió forintot, felújításból 125 millió forintot, összesen 242 millió forintot fizetett az állam Gyurcsány Ferenc cégének. Ezzel szemben áll egy lízingdíj, mint állami bevétel, amely 8,3 millió forintot tesz ki. Tehát összességében közel 230 millió forintos kár érte az állami vagyont”.

A bizottság elnöke Molnár Albert kijelentésére - miszerint a bizottság nem kompetens az ügy vizsgálatára - azt mondta: itt a közvagyont érte sérelem, így a bizottság illetékes.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!