Hírek

2006.03.30. 18:16

Gyurcsány nem ment el, Polt nem válaszolt

Sem Gyurcsány Ferenc, sem a szocialista honatyák nem jelentek meg a parlament gazdasági bizottságának csütörtöki rendkívüli ülésén.

Tibay Gábor

Az MSZP még szerdán jelezte képviselői távolmaradását, a kormányfő pedig azt közölte, csak előzetes időpont-egyeztetés után hajlandó a bizottság rendelkezésére állni. A Fidesz így nem tudta kérdezni a miniszterelnököt a Legfőbb Ügyészség (LÜ) által jó erkölcsbe ütközőnek minősített cégügyeiről. Az LÜ a közérdek sérelmére hivatkozva hétfőn azt jelentette be: visszaperli Gyurcsány Ferenc kormányfő cégétől, az Altus Rt.-től azt a Szalay utcai ingatlant, amely körüli ügyletekkel szerintük a cég az állami vagyonból indokolatlanul gyarapodott. Molnár Albert, a pénzügyi tárca államtitkára a helyszínen annyit mondott: egyedül a bíróság, és nem a bizottság hatásköre megítélni, mi történt. Távozta előtt közölte: nem kíván asszisztálni a „Fidesz kampányrendezvényéhez”. A hiányos létszám nem volt elég a határozatképességhez sem.

Szijjártó Péter (Fidesz) Polt Péter legfőbb ügyészt arról kérdezte volna, szerinte valóban elévült-e az az ügy, mely a Szalay utcai képviselői klub eladásával és bérbeadásával kapcsolatosan az ügyészség szerint is felveti a hűtlen kezelés gyanúját. A képviselő arra emlékeztetett: a bérleti szerződés csak 2005-ben járt le. Polt Péter elfogadott napirend híján nem kívánt válaszolni a kérdésekre, később azonban azt mondta: az ügyészség új információk alapján változtatott korábbi álláspontján, és hozta meg hétfőn ismertetett döntését.

Varga Mihály fideszes bizottsági elnök azt mondta: kíváncsi lett volna arra, mennyire sérült a közérdek a Szalay utcai ingatlan eladása és felújítása kapcsán. Szerinte ugyanis a kiadásokkal – 117 milliós bérleti díj és a 125 milliós felújítás – szemben mindössze alig több mint 8 millió forint volt az állam bevétele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!