Hírek

2006.03.08. 07:00

Két vita, számtalan résztvevővel?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két vitát javasol: egyiken a pártok listavezetői, a másikon ő és Orbán Viktor ütköztetnék nézeteiket.

Tibay Gábor – Dreissiger Ágnes

A választások előtti miniszterelnök-jelölti és pártvezetői eszmecserék egyetlen igazi hagyományát sikerült megteremteniük a magyar pártoknak az elmúlt években: mégpedig azt, hogy a legnagyobb vitát maga a vita időpontja, és annak lebonyolítása jelenti. A választási kampány csúcspontját mindeddig a két legerősebb párt kormányfőjelöltjeinek szópárbaja jelentette, idén azonban a kis pártok új igénnyel jelentkeztek. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a két nagy párt vitáról szóló egyeztetése közben bejelentette: az április ötödikei, miniszterelnök-jelölteknek rendezendő eszmecserén ő is részt kíván venni. Az ötlethez gyorsan csatlakozott a másik parlamenti kis párt, az SZDSZ vezetője, Kuncze Gábor is, sőt, bejelentkezett Csurka István MIÉP, továbbá Thürmer Gyula munkáspárti vezető is.

Négy éve előtérbe került a háttér

1994-ben még a hat parlamenti párt listavezetője vitázott a választások első fordulója előtt: az első kifejezetten miniszterelnök-jelölti eszmecserét 1998-ban Horn Gyula akkori kormányfő és legerősebb kihívója, Orbán Viktor között rendezték meg a két választási forduló között. 2002-ben Orbán Viktor kormányfő nem fogadta el Medgyessy Péter kihívását – az MSZP-aspiráns akkor a Béke Szállóban várt rá, eredménytelenül – végül a Fidesz feltételei szerint mérték össze erejüket a kampánycsend előtti napon. A miniszterjelöltek vitája ebben az évben azért esett kútba, mert az MSZP grafikonokat mutató plazmamonitorok előtt rendezte volna a beszélgetést: erre a Fidesz nem volt hajlandó. A háttéren vitatkoztak Pokorni Zoltán és Kovács László pártelnöki vitáján is: ezt a beszélgetést végül megtartották.

Valószínűleg az MTV közvetítené a vitát

Február végén, amikor a Fidesz bejelentette, hogy nyolc héten át tartó vitasorozatot kezdeményeznek, mindhárom földi sugárzású televíziós csatorna szóvivője rögtön jelezte: amennyiben a felek megegyeznek egymással, készek közvetíteni a vitát, vagy a vitákat. Bár nem zárható ki, hogy a két kereskedelmi csatorna valamelyikén lenne látható élőben a szópárbaj, a korábbi választási tapasztalatok azt mutatják: ha valóban sor kerül a miniszterelnök-jelöltek vitájára, azt minden valószínűség szerint az MTV közvetíti majd. A tervek szerint a műsor egyórás lenne, s a német típusú, tárgyszerű, élő televíziós vitában két újságíró kérdezné a politikusokat, akiknek egyenlő idő állna rendelkezésükre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnapi rádióinterjújában áthidaló megoldásként azt kezdeményezte, április 3-án a pártok országos listavezetői vitázzanak, míg 5-én ő és Orbán Viktor ütköztessék nézeteiket. Ez előbbi lényegében megfelelne az MDF elvárásának: a két kis parlamenti erő mégis eltérően reagált a felvetésre. Míg az SZDSZ nevében nyilatkozó Horn Gábor ügyvivő azt mondta, nem sértődnek meg, ha nélkülük is lesznek viták, addig Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese lapunknak azt mondta: bár egyetértenek a viták szétválasztásáról szóló miniszterelnöki felvetéssel, listavezető kormányfőjelöltjük, Dávid Ibolya pártelnök mindkét alkalommal jelen kíván lenni. „Míg a pártvezetők konkrét választási programokat ütköztetnek, addig a miniszterelnök-jelöltek vitájában a felek személyisége is megmutatkozhat” – mondta indoklásul. Lapunk azon kérdésére, hogy a Fidesztől való távolodás-e az oka az MDF fellépésének, azt válaszolta: az önálló pártként induló demokrata fórum teszi a dolgát, saját programmal és saját jelölttel.

 

Hogy pontosan ki fog tehát vitázni és mikor, továbbra sem tudni: Szíjjártó Péter Fidesz-szóvivő tegnap a személyes egyeztetés fontosságát hangsúlyozta, míg Gál J. Zoltán, az MSZP-kampány kommunikációs vezetője szerint azonban az ellenzéki politikusnak nem elég egyszer elmondani a lényeget, ezért közleményben erősítette meg a kormányfő kétfordulós vitára vonatkozó javaslatát. Kiszelly Zoltán politikai elemző a huzakodást azzal magyarázza, hogy a kampány idején a vitakezdeményezések és egyeztetések egyaránt presztízskérdést jelentenek. Kiszelly hozzátette, a jelölti vitáknak a pártok azért tulajdonítanak kiemelt jelentőséget, mivel ezek a bizonytalan, utolsó napokban döntő szavazókat jelentősen befolyásolják. A politológus ugyanakkor rámutat arra: a többszereplős eszmecserék könnyen szétfolyóvá, érdektelenné válhatnak. Szerinte ugyanakkor a nagyok mégis beleegyezhetnek ennek lebonyolításába, mivel azzal „hataloméhségük” látszatát tudják tompítani. Kumin Ferenc politológus szerint a Fidesz javaslata a minél későbbi, lehetőleg a két forduló közötti, vagy kampánycsend előtti vitáról részben a párt hagyományos balliberális „médiafóbiájának” tudható be, ugyanakkor taktikai megfontolás is. A kis pártok eddiginél hangsúlyosabb részvételi szándékáról azt mondta, bár senki sem gondolja, hogy például Dávid Ibolyából 2006-tól valóban miniszterelnök lehet, a kicsik lehető leggyakoribb médiaszereplése és „pitbullként viselkedése” számukra létkérdés.

Hiába várta Szijjártó a minisztereket

Egy órás várakozás ellenére a hatból mindössze két meghívót tudott átadni személyesen a kormány tagjainak Szijjártó Péter, a keddi kormányülés előtt: Kolber István területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek, és a Lamperth Mónikát helyettesítő Juhász Gábor államtitkárnak. A nagyobbik ellenzéki párt szóvivője pártja nevében nyilvános vitára szeretne meghívni hat kormánytagot. Az MSZP később közölte: 10 politikusa kész vitatkozni, de más témakörökben, mint amit a Fidesz felvetett. Az ugyan még kérdéses, hogy a vitasorozatból mi valósul meg, az viszont már biztos, hogy Kóka János gazdasági miniszter Áder Jánossal vitatkozik az energiaárakról és a megélhetésről, március 8-án este, élő tévéműsorban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!