Hírek

2006.03.12. 07:00

Mennyit adózom a nyereményemből?

MEGSARCOLNAK Olvasónkat behívták a televízióba egy nyereményjátékra. Arra kíváncsi, hogy ha úgy adódik, és nyer, mennyi lesz tisztán az övé a pénzből. Tart tőle, hogy megadóztathatják.

BAMA

A kérdés jogos – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A nyereményadó létezik, és két különböző fajtája van. Az egyiket a sorsolással nyerhető ajándék pénz, illetve tárgyak után kell fizetni. A bruttó pénznyereménynek törvény szerint huszonöt százalékát, azaz egynegyedét kell befizetni az államkasszába. Fontos információ, hogy bizonyos esetekben e befizetést átvállalhatják tőlünk. Így van ez például a Szerencsejáték Rt. által szervezett nyereményjátékokon. Ha tárgynyeremény üti markunkat, akkor az áfa nélküli, tehát nettó forgalmi érték harminchárom százalékától vehetünk búcsút. Ez aggasztó lehet különösen értékes tárgyak esetében, ha pénztárcánk nem bírja el az adót.

A méltányossági kérelem a jogi szakember szerint itt nem vezet célhoz. A siker csekély esélyével fordulhatunk tehát az adóhatósághoz részletfizetési kedvezményért, netán az összeg egy részének vagy egészének elengedéséért. Hiszen nyertünk – örüljünk neki. A harminchárom százalékon felül maradó érték jóval több a semminél. A nyeremények másik fajtája az egyéb játékokból, például a vetélkedőkből származik. Ezek után a személyi jövedelemadót kell befizetni. Általában a játék szervezői vonják le az összegből, és utalják át a hatóságnak. Amikor abban az évben bevalljuk SZJA-nkat, visszaigényelhetjük az esetleges különbözetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!