Hírek

2006.03.14. 23:04

Milosevics nem kapta meg a végtisztességet

Bojan Kosztres, a vajdasági képviselőház elnöke kedden nem engedélyezte, hogy a Szerb Szocialista Párt és a Szerb Radikális Párt kezdeményezésére egy perces néma felállással adjon végtisztességet a tartományi parlament az elhunyt Szlobodan Milosevicsnek.

BAMA

A keddi ülésszak kezdetén, a napirend elfogadása előtt Dusan Bajatovics, a szocialisták frakcióvezetője kérte Kosztrestől, hogy rendelje el az egyperces néma felállást a „tragikusan elhunyt Szlobodan Milosevics” emlékére, s arra kérte a képviselőket, hogy ezzel fejezzék ki tiszteletüket az elhunyt elnök emléke előtt. Bajatovics kezdeményezéséhez azonnal csatlakoztak a radikális és a szocialista képviselők, akik fel is álltak a helyükön, miközben a többi képviselő ülve maradt. Időközben Bojan Kosztres kétszer is figyelmeztetésben részesítette Bajatovicsot.

Az események után Kosztres kijelentette, hogy „sokkal morálisabb lenne”, ha a képviselők egyperces néma felállással fejeznék ki tiszteletüket „Milosevics rezsimjének 200 ezer áldozatának emléke előtt”, majd név szerint is megemlített néhány nevezetesebb áldozatot, akit meggyilkoltak a most elhalálozott ex-elnök hatalombitorlásának idején, végül pedig hozzátette: valamint „azok a vajdasági polgárok előtt, akik áldozatul estek, vagy akiknek Milosevics politikája miatt kellett elhagyniuk a tartományt”.

Bojan Kosztres egyébként csütörtökön hivatalos látogatásra Budapestre érkezik. Megbeszéléseket folytat Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, és Deutsch-Für Tamással, a parlament alelnökével, valamint találkozik Somogyi Ferenc külügyminiszterrel is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!