Hírek

2006.03.24. 10:02

Mohamed segít a magyar sajtexportőröknek

Miközben a magyar tejfeldolgozó ipar piaci helyzete egyre nehezebbé válik, néhány hazai sajtgyártó ölébe nem várt lehetőség pottyant. A Mohamed-gúnyrajzok megjelentetése után sikerült benyomulniuk az iszlám világ dán sajtokkal szembeni bojkottjából adódó piaci résbe.

BAMA

A közelmúltban egyes magyar sajtgyártóknak sikerült kihasználni, hogy a jelentős sajtexportőr Dánia a karikatúrabotrány miatt tilalmi listára került az arab országokban, tudta meg a Népszabadság. Mivel a közel-keleti országokban nagyon kedvelt feta sajt gyártását az EU Magyarországon is megtiltotta, a magyar szállítók csak hasonló, de más néven szereplő krémfehér sajtot kínálnak az arab vevőknek. A térség sajtpiacát nagyon jól ismerő Riad Naboulsi,a kőröstetétleni Kőröstej Kft. libanoni származású tulajdonosa elmondta: annak ellenére, hogy több magyar lapban is megjelentek a sérelmezett karikatúrák, a helyi arab közösségnek sikerült elérnie, hogy Magyarország továbbra is szállíthasson a Közel-Keletre. A libanoni üzletember szerint a három magyar fehérkrémsajtgyártó - a Kőröstej, a Kisteleki M+M Sajtgyártó és a Sole-MiZo - közül a kőröstetétleni üzemnek sikerült a piaci rést leginkább kihasználni, és a cég megduplázta szállításait. Idei terveikben már 5-6 ezer tonnás export szerepel. Riad Naboulsi bízik benne, hogy újonnan szerzett jordániai, jemeni, katari, kuvaiti, iraki, libanoni, szaúdi piacai megmaradnak akkor is, ha a dánok visszatérhetnek az arab piacokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!