Hírek

2006.03.15. 07:00

Molesztáltak az utcán, sértegettek

AGRESSZIVITÁS Olvasónk megrémült, amikor egy férfi obszcén megjegyzéseket tett rá a metróban. A hölgy fejében megfordult, mi lesz, ha az illető nem elégszik meg a szóbeli bántalmazással.

BAMA

A fenti eset becsületsértés – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ennek úgynevezett bűncselekmény alakzatáról korábban már írtunk. A molesztált hölgy panasza a szabálysértési alakzaról szól. A „tettest” 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják. A rendőr intézkedhet, felveheti az illető adatait, és eljárást indíthat ellene. Érdemes tehát körülnézni, van-e a közelben hatósági személy. A metróban ott állnak az őrök – ők is segíthetnek. Ha a helyzetet fenyegetőnek érezzük, mi is hívhatunk rendőrt. Például mobiltelefonról.

Hasonló szituációba agresszivitással teli világunkban sajnos bármikor keveredhetünk. Különösen egy zsúfolt nagyvárosban, ahol a tömegközlekedési eszközökön oly sok ember utazik összepréselve. Legyünk tehát valóban óvatosak.

Semmiképpen ne reagáljunk az erőszakra erőszakkal. Ez a szóbeli megnyilvánulásokra is vonatkozik. A „hivatásos” kötekedők ugyanis éppen erre várnak. Provokálnak bennünket, mi válaszolunk, a vita elfajul, és a végén már csak a jóisten a megmondhatójak, ki kezdte. A szóváltás akár tettlegességig fajulhat, és ha a másiknál alacsonyabb súlycsoportban vagyunk, könnyen mi húzhatjuk a rövidebbet. Ha viszont úgy teszünk, mintha mit sem hallanánk, kihúzzuk a dolog méregfogát. Amennyiben pedig szembe jön egy rendőr, és szólunk neki, a sértegető jár pórul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!