Hírek

2006.03.28. 07:00

Nem intézkedik a könyvelőm az APEH-nál

Olvasónk múlt pénteken levelet kapott az APEH-tól: egyik adóbevallása rossz. A küldeményt e-mailben rögtön továbbította könyvelőjének, ám az még szerdán sem intézkedett.

BAMA

Könyvelőt kell váltani – tanácsolták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. De addig is, amíg a hölgy ezt nem teszi meg, a jelenlegi könyvelővel kötött szerződés érvényes.

Eszerint az adóbevallás a könyvelő dolga, hiszen a megbízó többek között ezért fizet neki havi díjat. Ha tehát a bevallások körül gond van, és ezért az olvasó cégét a hatóság netán pénzbüntetéssel sújtja, a mulasztási bírság a könyvelőt terheli. Amennyiben ő ezt nem hajlandó kifizetni, sem szép szóra, sem pedig felszólításra, a károsult bírósághoz fordulhat.

Mint a hölgy elmondta, könyvelője helyett szerdán végül ő telefonált az ügyintézőnek. Megtudta tőle, hogy az adóhatóság számítógépes nyilvántartása szerint két másik bevallás még hiányzik is.

Az ilyesfajta ügyintézés, telefonálás nem a vállalkozó dolga – mondta a jogász. Ha tehát bírságra, majd kenyértörésre kerül a sor, a pénzbüntetésen kívül egyéb költségeket is el lehet számolni.

A panaszos munkaidejében foglalkozott dologgal, ami elvonta őt saját feladatától. Ráadásul idegeskedett a könyvelő tétlensége miatt. Mindez a kártérítés során egy külön összeget jelenthet. Hogy ezt a hölgy megkapja, célszerű mindent dokumentálni. A levelezést, a telefonos ügyintézést, a további telefonálást a könyvelőnek. Ennek során az olvasó tájékoztatta őt, és ismét kérte, hogy intézkedjen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!