Hírek

2006.03.22. 18:16

Németország zárva tart

A német kormány él azzal a lehetőséggel, hogy további három évig zárva tartja munkaerőpiacát az új EU-tagállamok polgárai előtt.

Farkas Károly

A német kormány szerdán végleges döntést hozott arról, hogy további három évig nem nyitja meg munkaerőpiacát az új közép-kelet-európai uniós tagállamok polgárai előtt. A döntést azzal indokolták, hogy a német gazdaság évek sora óta gyengélkedik, jelentősen nőtt a munkanélküliek száma, illetve nem szeretnék az új tagországok képzett munkaerejét elszívni a munkaerőpiacról.

A csehek, lengyelek, magyarok tehát továbbra sem szívesen látott vendégek Németországban. Ugyanakkor már az elmúlt két évben is szabadon vállalhattak munkát a Magyarországgal egyidőben csatlakozott Ciprus és Málta polgárai. Ezt a visszás helyzetet a szakértők politikai döntéssel magyarázzák. „Az olaszok és a görögök valószínűleg jobban tárgyaltak. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy ezekből az országokból mutatóba is alig érkezik munkavállaló Németországba” – mondta Uwe Heye, a budapesti német nagykövetség gazdasági tanácsosa. Kiemelte ugyanakkor, hogy a korlátozások ellenére is Németország fogadja be a legtöbb munkavállalót az új tagországokból. „Mintegy százezren közülük bejelentve, háromszázezren pedig szezonális jelleggel dolgoznak nálunk” – említette a tanácsos. Közülük 11300 magyar állampolgár dolgozik bejelentve Németországban, mintegy 3 ezren szezonális jelleggel, 2 ezren pedig vállalkozói szerződéssel. „Ezzel Magyarország – a lengyelek után – a második a 2004-ben csatlakozott uniós országok közül.

Lapunk kérdésére a tanácsos elismerte, hogy inkább politikai, mint gazdasági szempontból kell lezárni a munkaerőpiacot. „Ötmillióan vannak állás nélkül Németországban, azaz mintegy 12 százalékos a munkanélküliség, így nehezen lenne belpolitikailag vállalható más döntés. Boldogok lennénk, ha 7 százalékos lenne a munkanélküliség, mint Magyarországon, de sajnos nem ez a helyzet” – mondta Uwe Heye. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a szabad munkaerőáramlás nagyban hozzájárulna a szürke és feketegazdaság kifehérítéséhez. Külön kitért Írország, Nagy-Britannia és Svédország tapasztalataira, ahol nemhogy nőtt volna a munkanélküliség, hanem még jelentősen csökkent is a munkaerőpiac megnyitásával, ugyanakkor jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma. A tanácsos szerint fennáll a veszélye annak is, hogy a németek egészen 2011-ig zárva tartják munkaerőpiacukat. A következő – kétéves – hosszabítás 2009-ban merül fel, mikor választási év lesz Németországban és a külföldi munkavállalás kérdése valószínűleg kampánytémává válik majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!