Hírek

2006.03.08. 07:00

Örökölhet-e volt férjem házasságon kívüli fia?

NEM TÖRVÉNYTELEN Olvasónk elvált férjétől, a közös ház fele-fele tulajdonban maradt. Nemrégiben felbukkant a volt férj házasságon kívüli gyereke. A kérdés: milyen jogai vannak neki?

BAMA

A házasságon kívül született fiú ugyanúgy a szülő gyermeke, mint azok, akik házasságban születtek. Ezt dr. Schneider Péter jogász hangsúlyozta. A tényt a jog teljes mértékben elismeri Magyarországon és az Európai Unióban is. A házasságon kívüli gyermek nem szenvedhet hátrányt születésének körülményei miatt.

A népnyelvben ennek ellenére még mindig sokan emlegetnek törvénytelen vagy zabigyereket. Jó volna, ha elfelejtenénk ezeket a rosszízű kifejezéseket, és a másik (a házasságon kívüli leszármazott) emberi mivoltát tartanánk szem előtt. Már csak azért is, mert – mint a szakember is jelezte – azt a jog érvényesíti. A házasságon kívüli gyermek nem törvénytelen – ugyanazok a törvényes jogai, mint féltestvéreinek.
Mindez az öröklésre is vonatkozik. Ha tehát az apának, vagyis az elvált férjnek három gyermeke van (egy, kettő vagy akár három asszonytól házasságból vagy más kapcsolatból) három örököse is lesz. A három leszármazott törvény szerint egyenlő arányban kapja meg mindazon javakat, amelyek az apa után halála esetén maradnak.

A kedves olvasónak két fia született elvált férjétől. Háza a férfival osztatlan közös tulajdon. Ha a férj meghal, az apai örökség három egyenlő részre oszlik. A házat az apa életében és halála után a házasságon kívül született fiúnak ugyanúgy joga van használni, mint féltestvéreinek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!