Hírek

2006.03.09. 00:00

Saját békefenntartó erőt szeretne az ENSZ-főtitkár

Az ENSZ főtitkára szerint a világszervezet működése komoly átalakításokat igényel. Kofi Annan elképzelései között az oktatási tevékenység fejlesztése, a fiatalok felvétele és továbbképzése, új technológiai megoldások bevezetése és támogatása, illetve egyes ENSZ-tevékenységek áthelyezése vagy kiszervezése szerepel.

E. Cs.

Annant tavaly szeptemberben szólították fel a tagállamok vezetői, hogy álljon elő az ENSZ megreformálására vonatkozó elképzeléseivel, egy jelentés szerint ugyanis az ENSZ-en belül több fontos tevékenység szinte gazdátlan. Emellett a megújulást sürgették az 1990-es években Irakban működő Olajat élelmiszerért program kapcsán kirobbant botrány miatt is (amelynek kapcsán Annan fiának érintettsége is felmerült ). A tevékenységi körök felülvizsgálatának takarékossági okai is vannak. Az ENSZ fordítóirodái például New Yorkban működnek – írja a BBC –, pedig ennél olcsóbb helyet is találhatnának ennek a feladatnak. A főtitkár felvetette ezenkívül azt is, hogy az ENSZ-nek saját 2500 fős békefenntartó hadsereget kellene létrehozni, amelynek irányítása a főtitkár alá tartozna. Több tagország is attól tart Annan tervei hallatán, hogy a főtitkár túl nagy hatalmat szerezne.

E. Cs. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!