Hírek

2006.03.17. 12:05

Százezrek tüntetnek Franciaországban

Egyes vélemények szerint félmillióan, hivatalos becslés szerint negyedmillióan vettek részt a csütörtök esti franciaországi diáklázadásokban.

BAMA

A rendőrökre szokatlan hevességgel - Molotov-koktélokkal, láncokkal - támadó tiltakozók közül országszerte 300 fiatalt vettek őrizetbe, közülük 180-at Párizsban. 46 rendfenntartó sebesült meg, közülük 11 súlyosan. A megmozdulások pénteken is folytatódnak.

A középiskolás diákok és főiskolai-, egyetemi hallgatók a CPE törvény ellen tiltakoztak, amely igen hátrányosan érintené a 26 év alatti munkavállalókat. A törvény szerint a 26 év alatti fiatalokat munkaadójuk minden indoklás nélkül elbocsáthatja az alkalmazás első két évében, a helyzet viszont e próbaidő leteltével sem javulna igazán, mert ez utána a munkaviszony csak határozatlan idejű munkaszerződéssé válna. A kormány szándéka ezzel, hogy jelentősen csökkentse a fiatalok között az igen magas - majd 25 százalékos - munkanélküliséget. A tiltakozókhoz azonban nem csatlakozott a leginkább érintett réteg, a külvárosi, főként bevándorló és színes bőrű fiatalság, akik körében az állástalanság éppen a legmagasabb.

A tiltakozók párizsi központja az egyetemi negyed, illetve a Sorbonne egyetem volt, ahol a leghevesebb küzdelmek folytak a tűntetők és a rendőrök között. Maszkos fiatalok több autót és újságosbódét felgyújtottak, a rendőrségnek csak hosszas harc és vízágyúk bevetésével sikerült csütörtök este helyreállítani a rendet. Péntekre virradóra az egyetemek mintegy kétharmada továbbra is folytatta a tiltakozást, több középiskolában szintén nem kezdődhetett meg a tanítás.

Nicolas Sarkozy a diákok demonstrációját nem ítélte el, azonban védelmébe vette a törvényt, amellyel egyébként a lakosság több mint 60 százaléka nem ért egyet. Véleménye szerint a fiatalok közé szélsőjobbos és szélsőbaloldali rendbontók keveredtek, s ők provokálták ki a rendfenntartók és a diákok közötti összecsapásokat. Ezért is szólította fel a demonstrálókat, hogy őrizzék meg nyugalmukat és békésen tűntessenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!