Hírek

2006.03.12. 19:57

Találgatások Milosevics halála körül

Nem zárható ki, hogy Szlobodan Milosevics öngyilkosságot követett el - jelentette ki a Hágai Törvényszék főügyésze.

E. Cs.

Carla del Ponte hágai sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen megvárná a boncolás eredményét, mielőtt a volt szerb és jugoszláv elnök halálának okairól beszélne. A főügyész hozzátette, hogy a boncolás leletei legkésőbb hétfőn ismertté válhatnak. A toxikológiai vizsgálat megállapításaira azonban többet kell várni. A még szökésben lévő háborús bűnösökről kijelentette: Radovan Karadzsics és Ratko Mladics elfogatása Milosevics halálával még sürgetőbbé vált.

A világ több vezető politikusa sajnálatát fejezte ki, amiért a háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevics még azelőtt meghalt, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék ítéletet hirdetett volna perében. Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Salzburgban, az uniós külügyminiszterekből álló tanács informális ülésén ugyanakkor közölte: reméli, a volt jugoszláv elnök halála hozzájárul ahhoz, hogy Szerbia a jövőbe tekintsen. Ezt hangsúlyozta Jack Straw brit külügyminiszter is.

Belgrádban több, vasárnap is megjelenő újság azzal a főcímmel számol be Milosevics haláláról, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék ölte meg a volt jugoszláv és szerb elnököt. A Politika című újság azt a következtetést vonja le, hogy Milosevicset sosem fogják bűnösnek nyilvánítani, hiszen halálával a bírósági eljárás véget ért. Ugyanez a lap megállapítja, hogy haláláért maga Milosevics okolható leginkább, mert nem volt hajlandó bevenni a gyógyszereket és a védekezést átengedni ügyvédjeinek. A 64 éves volt jugoszláv elnököt szombaton holtan találták börtöncellájában.

Szlobodan Milosevicset 1986-ban választották a Szerbiai Kommunista Szövetség Központi Bizottságának elnökévé. A szürke kommunista apparatcsikból azonban gyújtó hangú beszédei révén népszerű nacionalista vezető lett. 1989-ben szerb elnökké választották. Egy évvel később az egypártrendszer bukásával felbomlott Jugoszlávia, 1991-ben pedig kitört a balkáni háborúk sora, mintegy 200 ezer ember életét követelve. A „balkáni mészáros” - ahogy ellenfelei nevezték - kemény kézzel bánt belső ellenzékével is. 1997-ben jugoszláv elnök lett. A Nyugat és saját népe is ellene fordult, a hatalomban eltöltött 13 év után bukott vezetőként került bíróság elé. A külügyminisztérium közleményben reagált a volt jugoszláv elnök halálhírére. Polgár Viktor a tárca szóvivője úgy nyilatkozott: a magyar külügyi kormány bízik abban, hogy Slobodan Milosevics halála nem fogja hátráltatni a háborús bűnök felderítését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!