Hírek

2006.03.30. 18:05

Több hetes árvízre számítanak

1965 óta nem volt példa arra, hogy egyszerre nagy intenzitással áradjon a Duna és a Tisza. A szakemberek rekord vízállással számolnak és egy hónapos védekezésre készülnek.

Szakács Árpád

Az enyhe és csapadékos időjárás miatt az összes hazai folyószakaszon komoly áradás alakult ki az elmúlt 24 óra leforgása alatt. Csütörtökön összesen 2232 kilométeren tartottak fent árvízvédelmi készültséget.  „A mostani árhullámok rendkívülisége abban áll, hogy a két legnagyobb folyó, a Duna és a Tisza egy szerre árad” – jelentette ki csütörtökön Persányi Miklós vízügyi és környezetvédelmi miniszter. 1965 óta nem volt példa, hogy a két folyón egy időben ilyen magas árhullám vonuljon le. A korábban a dunai és a tiszai vízügyi igazgatóságok kisegítették egymást, most erre nem lesz lehetőség, ráadásul hosszan tartó védekezéssel kell számolni – fejtette ki Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár. „Hosszan tartó és rendkívüli árvízre készülünk, aminek a rendkívülisége nem a magasságában, hanem az országos kiterjedettségében van” – tette hozzá Varga Miklós.

Persányi Miklós elmondta, a Duna várható legmagasabb vízszintje Budapestnél meghaladja majd a 800 centimétert. Az előrejelzések szerint a tetőzés ezzel elérheti a 2002-ben mért eddigi legmagasabb szintet, akkor 848 centiméter volt a vízállás. A tetőzést a fővárosban április 3-án, hétfőn várják. Több budapesti helyszínen százezer homokzsákkal készülnek a védekezésre. A vízállás miatt csütörtökön már le kellett zárni a rakpartokat. A védekezést tovább nehezíti, hogy az Inn, a Morva és a Vág folyókon is nagy árhullám vonul le, amely a Dunába csatlakozik. Ráadásul az időjárás is rendkívül kedvezőtlen, többfelé eső, zápor, néhol zivatar is kialakult a térségben. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban a Duna felső szakaszán, valamint az északkeleti vízgyűjtőkön elérheti a 10-15 millimétert. Az előrejelzések szerint hasonló időjárás várható a következő napokra is.

A csütörtöki csapadék hatására a belvízzel elöntött terület nagysága – elsősorban a szabolcs-szatmári területen – kissé emelkedett. Országosan 181 ezer hektár volt víz alatt, ebből 92 ezer hektár vetés-szántó. A szaktárca tájékoztatása szerint jelenleg 11 Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. 21 szakaszon első fokon, 47 szakaszon másod fokon és már csak 1 szakaszon védekeznek harmad fokon. Az elmúlt napon összesen 15,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben 913 fő vett részt. Az igazgatóságok 90 darab tározóban 147 millió köbméter belvizet tároznak, a tározókban a szabad kapacitás még 63 millió köbméter. A védekezés költsége idén meghaladta az 1,5 milliárd forintot.

A Dunához hasonlóan a Tisza egész magyarországi szakasza is árad, a felső részen Tiszabecsnél a vízszint emelkedésének az intenzitása 10-14 centiméter kétóránként. A Körösökön az elmúlt napi csapadék hatására – különösen a Fekete-Körösön – intenzív áradást észlelnek. Hasonló a helyzet Észak-Magyarországon is. A térségben szinte minden folyón árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Bodrog, a Takta és a Hernád teljes hazai szakaszán tegnap délután már másodfokú volt a készültség, ez mára várhatóan eléri a legsúlyosabbnak minősített harmadfokot. Ugyanis a meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton újabb jelentősebb csapadék várható a térségben, így további árhullámok kialakulására számítanak.

Az árvíz elleni védekezés költségei az elmúlt 24 órában 25 millió forintot tettek ki, de a hóolvadás és a csapadékos időjárás  miatt ezek a költségek napi 50 millió forint fölé fognak növekedni. Persányi Miklós lapunk kérdésére kifejtette, arra számítanak, hogy az elkövetkező egy hónapban ezek a költségek elérik a 3 milliárd forintot.

Csehországban kritikus a helyzet
Mintegy tízezer embert kellett kitelepíteni Dél-Morvaországban, mert a megáradt Dyje folyó csütörtökre virradóra kilépett medréből és legalább két tucat települést veszélyeztet. A kitelepítések az osztrák határhoz közel fekvő Znojmo városának egy részét és a környékbeli folyóparton lévő 14 falut érintik. A kora reggeli órákig mintegy 6000 embernek kellett elhagynia lakhelyét, akiket üdülőkben, sportcsarnokokban, iskolákban helyeztek el. A tűzoltók és a polgárőrség tagjai erősítik a gátakat, hogy a kár minél kisebb legyen.

Prágában másodfokú árvízkészültség van, de az elővárosokban – főleg Zbraslavban  a folyó mellett épült több tucat házat már ki kellett üríteni, s néhány utcát lezártak a forgalom elöl. Pavel Bém főpolgármester az éjjel úgy nyilatkozott, hogy a 2002-es tragikus árvíz után megvalósított intézkedések biztosítékot nyújtanak arra, hogy most nem kell súlyosabb problémákra számítani. Az áradás emberéleteket is követelt. Csehországban egy 5 éves kisfiút sodort el az ár, Szlovákiában egy 61 éves férfi tűnt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!