Hírek

2006.03.27. 00:00

Véget ért a minszki forradalom

F. K.

„A forradalomnak vége!” – közölte vasárnap délelőtt Alekszandr Lukasenko, immáron harmadik mandátumára is megválasztott fehérorosz elnök. Tegnap már nyugalom honolt Minszkben, ahol szombaton még heves összecsapások zajlottak az ellenzéki tüntetők és a karhatalmi egységek között. Letartóztatták Alekszandr Kozulin ellenzéki elnökjelöltet is. Alekszandr Milikevics, az ellenzék vezetője bejelentette, a közeljövőben nem terveznek demonstrációkat. Ezzel a jelképes aktussal véget ért az ellenzék egyhetes tiltakozó akciója.
Vasárnap már bíróság elé is állították a péntek hajnalban letartóztatott ellenzéki tüntetőket. Az ellenzék azért hívta utcára híveit, mivel választási csalással vádolja az Európa utolsó diktátorának is nevezett államfőt, aki hivatalosan a  szavazatok 82,6 százalékát szerezte meg a március 19-i elnökválasztáson.
A voksolás eredményeit sem az ENSZ, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem ismerte el. Brüsszel és Washington utazási és pénzügyi korlátozásokat alkalmaz a rezsimet támogatókkal szemben. Egyúttal felszólították a hatóságokat, hogy engedjenek szabadon mindenkit, akit a Lukasenko újraválasztása elleni tiltakozás miatt vettek őrizetbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!