Hírek

2006.05.11. 19:27

Botrány a brókerügy perén

Az igazságszolgáltatás szégyenének, kerekasztal-beszélgetésnek, közokirat-hamisításnak, koncepciós kihallgatásnak és jogászi szellemi terméknek nevezték ügyvédek Kulcsár videovallomását.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Kerék Csaba és ügyvédje, Ruttner György fotó: Kerék Ágnes
[/caption]

Nem a valóságot tartalmazza a Kulcsár-videovallomásból készült jegyzőkönyv – állítja a Britton cégcsoport vezetőjének, Kerék Csabának a védője. A brókerbotrány másodrendű vádlottjának ügyvédje, Ruttner György úgy fogalmazott: „a videovallomás és az arról készült jegyzőkönyv köszönőviszonyban sincs.” „Három ügyész és egy ügyvéd, tehát négy jogász közreműködésével, az ő szellemi termékükként jött létre ez a vallomás” – mondta Ruttner.

A milliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila ügyészi kihallgatásáról készült felvétel már korábban is nagy port kavart. A védelem már fél évvel ezelőtt, a videofilm nyilvánosságra kerülése után is bírálta a szerintük túlságosan könnyed hangvételű eljárást, amelyről pontatlan jegyzőkönyv készült. Miután a bíróság a tárgyalás anyagává tette a kazettát, az ügyvédeknek ismét lehetőségük nyílt a annak támadására.

Ruttner György szerint Kulcsár vallomásának nagy részét ügyvédje és az ügyész diktálta, a jegyzőkönyv hiteltelen és koncepciót tartalmaz, ráadásul számos büntetőeljárási szabályt is sért a kihallgatás. Ezért kérte, hogy a jegyzőkönyvet rekesszék ki a bizonyítékok közül. Emellett kérte a bíróságot, vizsgálja meg, történt-e közokirathamisítás és arra is keressen választ, hogy a történtek miatt a Fővárosi Főügyészségen terhel-e valakit felelősség. Rejtő E. Tibor ügyvédje, Kolláth Károly viszont Ruttnert bírálta, mondván olyan kollégát támad „ízléstelenül” aki nincs is a tárgyalóteremben. Kulcsár kihallgatáskori védője ugyanis tegnap nem jelent meg a tárgyaláson.

Zamecsnik Péter, aki csütörtökön több vádlott védelmét is ellátta az „igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezte a Kulcsár-jegyzőkönyvet. Szerinte az iratban van olyan mondat, amelyet a felvétel alapján nem Kulcsár mondott és hiányzik olyan, amelyet viszont mondott.

Több ügyvéd szerint ha így jegyzőkönyvezték a bróker összes vallomását, akkor mindet ki kell rekeszteni az eljárásból. A védők és vádlottak több indítványt tettek, Kerék Csaba például a felvétel hitelességét kérdőjelezte meg, mivel szerinte a képen látszik egy palack, amely hirtelen eltűnik, így felmerül, hogy esetleg megvágták a szalagot. Az ügyben a bíróság nem döntött. Érthető, hogy a védők erősen támadják Kulcsár vallomását, a vád ugyanis ezen alapul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!