Hírek

2006.05.30. 07:00

Megbecsülve hatékonyabban

Nem feltétlenül jó pont a felvételi beszélgetésen, ha kiderül, az állásra pályázónak gyermekei vannak. Sok munkáltató még a férfiak közül is előnyben részesíti az egyedülállókat. Egyre több azonban a pozitív példa: tavaly már négyszázan pályáztak a „családbarát munkahely” címre.

Budai Zoltán

Gyermeknap környékén a szokásosnál is erősebben jelentkezik a szülőkben az igény, hogy minél jobban össze tudják egyeztetni a családi, illetve a munkahelyi elfoglaltságaikat. Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy a munkahelyi kötelezettségek és a családi élet közötti egyensúly hiánya csökkenti a hatékonyságot, a termelékenységet, fokozza a stresszt, növeli a hiányzásokat, ez pedig kedvezőtlenül befolyásolja a vállalat működését. Felmérések szerint ma ott tartunk, hogy majdnem minden második ember panaszkodik a stressz miatt, és a magyar munkavállalók 15 százalékának súlyos depressziós tünetei vannak. Egy elemzés kimutatta, hogy a korábbi 15 EU-tagállam évente mintegy húszmilliárd eurót veszít a stressznek köszönhető munkahelyi hiányzások vagy gyengébb teljesítmények miatt. Ezért az unió olyan direktívákat adott ki, amelyekben egyebek mellett a munkahelyi vezetők feladatának tekinti az egészséges munkahelyi légkör megteremtését.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A munkahelyi körülmények egyre nagyobb szerepet játszanak a dolgozók teljesítményében; a fokozott stressz csökkenti a hatékonyságot. (Képünk illusztráció)
[/caption]Ezt ismerik fel azok a magyarországi vállalkozások is, amelyek pályáznak a munkaügyi, valamint a szociális tárca által 2000 óta minden évben meghirdetett „Családbarát Munkahely kitüntetésre. A munkahelyi esélyegyenlőség és a munkáltatók társadalmi felelősségvállalásának elősegítésére létrehozott díj nem pénzzel, hanem erkölcsi elismeréssel jár. Sikerét bizonyítja, hogy a pályázók száma folyamatosan növekszik, 2005-ben már négyszázan jelentkeztek, köztük hatfős kisvállalkozás és közel háromezer embert foglalkoztató nagyvállalat, a versenyszférán kívül polgármesteri hivatal, kórház és könyvtár, de rendőrkapitányság is.

A Pécsi Vízmű Zrt. a Nagycsaládosok Országos Egyesületének különdíját nyerte el tavaly. A megyeszékhely ivóvízellátásáért és szennyvízkezeléséért felelős cég elkötelezett a folyamatos fejlődés mellett, amely a technológiai, minőségbeli előrelépés mellett magában foglalja a vállalati kultúra javulását is. Kisbáró Edina, a társaság ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályvezetője kérdésünkre elmondta: a cég egy olyan juttatáscsomagot dolgozott ki munkatársainak, amelyek jelentősen megkönnyítik a családos dolgozók életét. Ennek egyik eleme a peremmunkaidő bevezetése, miszerint reggel 6 óra és este 6 óra között tetszés szerint dolgozhatja le nyolc órás munkaidejét a munkavállaló. A nyári iskolai szünetben táborokat szerveznek, így a vakáció idején is megoldott a dolgozók gyermekeinek felügyelete. Ezenkívül iskolakezdési támogatást folyósítanak, számos olyan rendezvényt szerveznek (majális, gyermeknap, mikulásünnepség), amelyek kikapcsolódást nyújtanak az egész családnak. A munkahelyeken kívül fontosnak tartják a helyi közösség, a társadalom szolgálatát is: kulturális fesztiválokat, színházi rendezvényeket szponzorálnak, de részt vesznek a környezetvédelem és a sport támogatásában is.

A tizenhét éves múltra visszatekintő, adatmentéssel és információbiztonsággal foglalkozó Kürt Zrt. a középvállalati kategóriában lett első 2005-ben. Csuba Dea marketingigazgató szerint a cég története során mindig is elsődleges fontosságot tulajdonított a dolgozók jó közérzetének, hiszen akkor alkalmasak hosszú távon a magas színvonalú munkavégzésre, ha mind a munkahelyi, mind a családi körülményeik rendezettek. Szempont volt számukra az is, hogy példát mutassanak más gazdálkodó szervezeteknek is. A családbarát koncepció jegyében kínált juttatáscsomagban náluk is fontos szerepet játszik a rugalmas munkavégzési lehetőség, egyes projektek bizonyos szakaszai akár távmunkában is végezhetőek. Számítógépes munkahelyekről lévén szó, fontos az egészségre ártalmas hatások minimalizálása, amit ergonómikus munkaállomásokkal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal, orvosi ellátás biztosításával valósítanak meg. A gyermekes dolgozók iskolakezdési támogatást vehetnek igénybe, gyermek születése esetén pedig egyszeri nagyobb összegű juttatásra jogosultak. Kirándulások, gyermekprogramok közös élményeivel erősítik a kollektívát, s számos sportolási lehetőséget is biztosítanak. Sőt, a cég dolgozóiból álló saját zenekaruk is van.

A Családbarát Munkahely kritériumai

- Munkaidő (rugalmas, részmunkaidő, távmunka),

- Képzési lehetőségek,

- GYES, GYED, GYET utáni visszatérés támogatása,

- Munkahelyi rendezvények, szabadságolás,

- Gyermekintézmények,

- Egészségvédelem, egészségmegőrzés,

- Munkavállalói juttatások,

- Rendezett munkaügyi kapcsolatok.

- Képzési lehetőségek,

- GYES, GYED, GYET utáni visszatérés támogatása,

- Munkahelyi rendezvények, szabadságolás,

- Gyermekintézmények,

- Egészségvédelem, egészségmegőrzés,

- Munkavállalói juttatások,

- Rendezett munkaügyi kapcsolatok. A munkahelyi körülmények egyre nagyobb szerepet játszanak a dolgozók teljesítményében; a fokozott stressz csökkenti a hatékonyságot. (Képünk illusztráció) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!