Hírek

2006.05.08. 07:41

Szabadság, szerelem 1956-ban

A Kossuth téren forgatták vasárnap Andy Vajna Szabadság, szerelem című játékfilmjének utolsó nagy tömegjelenetét. A téren játszódó jelenet az 1956. október 25-i eseményeket dolgozza fel: ezen a napon orosz katonák és az Államvédelmi Hatóság emberei sortüzet nyitottak a Parlament előtt összegyűlt tömegre.

BAMA

A lövöldözést megörökítő forgatásban 671 statiszta vett részt, és itt látja meg Karcsi (Fenyő Iván) szerelmét, Vikit (Dobó Kata), aki szovjet katonák tankján érkezik a helyszínre. A magyar-angol koprodukcióban készülő film Budapesten és a melbourne-i olimpián játszódik.

A cselekmény három szálon fut: a forradalom eseményeit és az olimpiai elődöntőt a főszereplők közti szerelmi történet köti össze. A film főszereplője Fenyő Iván, aki a magyar vízilabda válogatott egyik játékosát alakítja, szerelmét, a műegyetemista forradalmárt Dobó Kata formálja meg. A harmadik főszereplő egy másik vízipólós, Fenyő barátja, akit Csányi Sándor alakításában láthat majd a néző. A produkcióban két stáb dolgozott, az egyiket Goda Krisztina, a film rendezője vezette, az akciójelenetekért pedig Vic Armstrong, a Oscar-díjas kaszkadőrszakértő és akciójelenet-rendező volt felelős. A forgatókönyvet Joe Esterhás írta, Bereményi Géza, Divinyi Réka és Éva Gárdos segítségével. A produkció operatőre Vecsernyés János, a kaszkadőrökért Piroch Gábor, a pirotechnikáért Krasznyánszky Gyula felel.

A Kossuth téri forgatáson Andy Vajna, a film producere is részt vett. "Kilenc éve szeretnénk 56-ról szóló filmet készíteni, de egészen tavalyig egyetlen erre vonatkozó filmötletet sem találtunk megfelelőnek - avatta be az MTI-t a producer a film előzményeibe. - Most végre összejött az a koncepció, amely mindenkinek tetszett. Az a legfőbb célunk, hogy a fiatalok ne csak a politika, hanem a szerelem és a sport szemszögéből is lássák és érezzék a forradalom eseményeit."

A forgatás március 5-én kezdődött, és előreláthatólag május közepén fejeződik be. A 120 fős stáb 23 budapesti helyszínen vette fel a jeleneteket. A Bem téren, a Kossuth téren és a Műegyetem előtt elevenedtek meg a forradalom eseményei. A melbourne-i olimpia vízilabdameccsét a BVSC uszodában vették fel. A vízilabda-csapatot a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor készítette fel, az edzőt Gesztesi Károly alakítja. A kosztümöket Pásztor Beatrix Oscar-díjas jelmeztervező tervezte. A díszletek Szabolcs János keze munkái. A Kossuth téren felvonuló korabeli T34-es és T-54-es tankokat a budapesti Hadtörténeti Múzeumtól kapta kölcsön a stáb.

A Szabadság, szerelem a forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006. október 23-án kerül a mozikba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!