Hírek

2006.06.11. 19:01

19 ezer baromfit semmisítettek meg Szankon

Madárinfluenza gyanúja miatt 19 ezer házi szárnyast semmisítettek meg vasárnap Szankon. A szanki telepen napokkal korábban háziszárnyasok hulltak el, s a klinikai tünetek alapján arra következtettek, hogy az állomány a madárinfluenza vírusával fertőzött.

BAMA

Lehotai Árpád, a megyei állategészségügyi állomás igazgatóhelyettese elmondta: annak ellenére döntöttek így, hogy az Országos Állategészségügyi Intézetbe küldött minta eredménye csak napok múlva lesz meg.

Mint ismert, Kiskunmajsa Bodoglár elnevezésű körzetében június 4-e óta magas elhullás volt az egyik libatelepen és a mintáról kiderült, hogy madárinfluenza H5 vírussal fertőzött. Pénteken bejelentették, hogy az uniós előírások szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében minden háziszárnyast meg kell semmisíteni, mely 300 ezer háziszárnyast érint. A háziszárnyasok leölése, és elszállítása, megsemmisítése pénteken megkezdődött.

Szank eddig nem tartozik a madárinfluenzával fertőzött libatelep egy kilométeres körzetébe, de azok között a települések között van, ahonnan szerdától számított harminc napig nem lehetett volna baromfit elszállítani. A fertőzés miatt a 30 nap mostantól kezdődik. Ha a fővárosi intézetbe küldött mintáról kiderül, hogy ténylegesen  madárinfluenzával fertőzött, akkor a telep egy kilométeres körzetében ugyancsak meg kell semmisíteni minden baromfit.

Molnár Zoltán megyei főállatorvos szombaton, a baromfitartók részére tartott kiskunmajsai fórumon valószínűsítette, hogy a sűrűn és a szabadban tartott állatok között újabb fertőzés lép majd fel.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!