Hírek

2006.06.30. 19:53

A Biztonsági Tanács előtt Izrael gázai hadjárata

Rendkívüli tanácskozásra ült össze péntek este lapzártánkkor New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A testület azt az algériai javaslatot vitatja meg, hogy a BT ítélje el Izraelt a Nyári eső elnevezésű gázai hadműveletért.

E. Cs.

Péntek hajnalban az izraeli légierő újabb csapásokat mért több gázai célpontra, köztük a belügyminisztérium épületére. Rakéták csapódtak be Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártjának irodáiba is és a Hamasz egyik kiképzőtáborára a városon kívül. Egy légitámadásban halálos sebet kapott az Iszlám Dzsihád fegyveres szervezet egyik vezetője.

Palesztin források szerint péntek hajnalban izraeli katonák tűzpárbajt vívtak palesztin fegyveresekkel a Gázai övezet északi részén. Az izraeli hadsereg ezt tagadta. Az elrabolt izraeli katona kapcsán kirobbant válság békés rendezésére szólított fel Iszmáil Haníje palesztin kormányfő, s azt követelte, hogy Izrael szüntesse be katonai akcióit. Hozzátette: a palesztin kormány annak ellenére folytatja munkáját, hogy a miniszterek egyharmadát az izraeli hatóságok őrizetbe vették. Izrael a vasárnap elhurcolt katona kiadását követelte feltételként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!