Hírek

2006.06.26. 19:53

A középiskolások fele már kipróbált valamilyen drogot

„Csaknem minden második fővárosi fiatal kipróbált már valamilyen kábítószert, a magyar felnőttek 11,4 százaléka fogyasztott illegális drogot” – közölte a legfrissebb, 2004-es adatokat Felvinczi Katalin, kábítószerügyi koordinációért felelős miniszteri biztos hétfőn, a kábítószer-ellenes világnapon.

Bánky Bea

A kábítószer-fogyasztás elterjedtségét tekintve Magyarország az európai átlaghoz igazodik. A budapesti 17-18 évesek 47,5 százaléka fogyasztott már marihuánát, ecstasy-tablettát, amfetamint, kokaint vagy heroint.

Hatodik éve tartanak Magyarországon – az ENSZ kábítószer-ellenes világnapjához kapcsolódóan – országszerte felvilágosító rendezvényeket, elsősorban az érintett szülőknek és a pedagógusoknak. „A kábítószer-használókat jobban elítéli a társadalom, mint a bűnözőket vagy a prostituáltakat – mondta Felvinczi Katalin – méghozzá úgy, hogy nem tesz különbséget a „kemény drogosok”, például a heroinfüggők, illetve azok között, akik alkalmanként marihuánát szívnak vagy életükben egyszer kipróbáltak valamilyen kábítószert.”

Arról még a miniszteri biztosnak sincsenek információi, hogy az új közigazgatási rendszerben hol kap helyet a kábítószerügy. Egyébként erre a területre évről-évre kevesebb pénz jut: míg 2004-ben 1,7 milliárd forintot szántak prevencióra, rehabilitációra és a kábítószeresek életét segítő intézmények létrehozására, idén már csak 1,2 milliárd az erre előirányzott összeg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!