Hírek

2006.06.27. 16:53

Elismeri Izraelt a Hamasz

Egyezségre jutott a Fatah és a Hamasz a palesztin államiságról szóló tervvel kapcsolatban, amely közvetve Izrael elismerését is jelenti.

Cs. E.

Egyezségre jutott a Fatah és a Hamasz a palesztin államiságról szóló tervvel kapcsolatban, amely közvetve Izrael elismerését is jelenti. Ezt Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik tanácsadója közölte, és megerősítette a Hamasz szóvivője is. Ez valószínűleg enyhíti a jelenlegi feszültséget Izrael és a Palesztin Hatóság között.

A válság azután éleződött ki, hogy egy izraeli katonát palesztin fegyveresek elraboltak. Jelenleg két izraeli páncélos zászlóalj és két gyalogosezred áll készen egy gázai övezeti büntetőakcióra – közölte az izraeli hadsereg rádiója.

Egyes jelentések szerint a hadsereg főparancsnoksága csak azért nem adta még ki a parancsot a behatolásra, mert javában elemzi, hogy a katonai akció nem sodorja-e közvetlen veszélybe az elrabolt izraeli katona életét. Az izraeli televízió katonai ügyekben illetékes tudósítója úgy értesült, hogy további erőket akarnak összevonni a Gázai övezet határán a támadás megindítása előtt. A Jediót Ahronót napilap jelentése szerint Izrael akadályozni akarja a Gázai övezet áram- és vízellátását, élelmiszer- és üzemanyag-utánpótlását. A hadsereg egy szóvivője cáfolta, hogy az áramellátást el kívánnák vágni, a többi állítást azonban nem vitatta.

Miközben az izraeli hadsereg teljesen lezárta a Gázai övezetből kivezető utakat, a másik oldalon palesztinok földet hordanak az utakra és szögesdrótot feszítenek ki, hogy megnehezítsék az esetleg támadó izraeli alakulatok mozgását. A kormányon lévő radikális palesztin szervezet, a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője „fájdalmas válaszcsapással” fenyegette meg Izraelt arra az esetre, ha megindul a támadás a Gázai övezet ellen.

Az izraeli hadsereg tagadta azt a palesztin közlést, amely egy izraeli telepes elrablásáról szólt. A katonai szóvivő a Népi Ellenállási Bizottságok hétfő esti bejelentésére reagált, amely szerint a palesztin csoport egy másik izraelit is elrabolt a megszállt Ciszjordániában. Ehud Olmert izraeli kormányfő közölte, nem tesznek eleget az emberrablók követelésének, hogy a túszért cserébe engedjék szabadon az izraeli börtönökben fogvatartott palesztin fegyvereseket. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter arra szólította fel Izraelt, hogy diplomáciai úton próbálják elsimítani a feszültséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!