Hírek

2006.06.09. 11:40

Gyerekcipőben jár a nyugdíj-előtakarékosság

Év végére futhat fel az adókedvezmény miatt is népszerÛ új spórolási forma.

B. K.

Év eleje óta támogatja az állam a nyugdíj-elÕtakarékossági számla nyitását, egyelÕre azonban csupán pár ezren éltek ezzel a lehetÕséggel.
Igaz, a pénzintézetek sem kapkodták el a szolgáltatás bevezetését. A HVB Banknál és a K&H Banknál lehet január óta elÕtakarékoskodni.
A HVB-nél eddig közel ezer ember választotta az öngondoskodásnak ezt a formáját. Jelenleg közel hatszázmillió forintot tartanak nyugdíjszámlákon a
bank ügyfelei – közölte kérdésünkre Mozol Péter fÕosztályvezetÕ.
A K&H Banknál is több száz nyugdíj-elÕtakarékossági számlát nyitottak már az ügyfelek. A megtakarítások mértéke szintén százmilliós nagyságrendÛ – közölte érdeklÕdésünkre a bank kommunikációs igazgatósága.

Az OTP Bank április elején tette lehetÕvé nyugdíj-elÕtakarékossági
számla nyitását, de már azóta is százas nagyságrendben kötött szerzÕdéseket. A bank az év végéig több tízezer számlára számít. Márciustól az Erste Bank és az MKB Bank ügyfelei is élhetnek ezzel a lehetÕséggel. A Budapest Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen Bank is jelezte, hamarosan bevezeti a szolgáltatást.

A nyugdíj-elÕtakarékossági számlára akár rendszeresen, akár alkalmanként fizethetünk be pénzt. A számlatulajdonosok eldönthetik, milyen értékpapírban, részvényben, kötvényben, befektetési jegyben kívánják tartani megtakarításukat. A számlatulajdonos igénybe vehet adókedvezményt is, amely éves szinten az egyéni befizetések harminc százaléka, de – több számla esetén is – legfeljebb százezer forint lehet.
Akik 2020 elÕtt érik el a nyugdíjkorhatárt, azoknál 130 ezer forint a maximum. A kedvezményt nem kapja vissza a számlatulajdonos, hanem
azt az általa megjelölt nyugdíj-elÕtakarékossági számlán írja jóvá az APEH. Az éves számlavezetési díj a befektetett összeg egy százaléka, de minimum kétezer forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!