Hírek

2006.06.08. 11:52

Gyurcsány 8 százalékos hiányt vár

Hivatalba lépése után a kormány azonnali intézkedéseket hoz, így nyolc százalék lesz idén a költségvetés hiánya - mondta csütörtökön a kormányprogram vitájában Gyurcsány Ferenc a parlamentben.

BAMA

"Nem titkolom: (...) már az idén is hozzá kell nyúlni a költségvetéshez. (...) Nagyjából nyolc százalék körül lesz a költségvetés, az államháztartás idei konszolidált és összevont hiánya" - fogalmazott a kijelölt és ügyvezető miniszterelnök expozéjában hangsúlyozva, hogy a hiány mértéke ennél több lenne, ha a kormány nem hozna olyan lépéseket, amelyek által csökkenthető lesz nyolc százalékra. Hozzátette: államreformra van szükség, aminek eredményeképpen szolgáltató, fejlesztő és beruházó államot kell létrehozni. Ehhez csökkenteni kell az állam kiadásait, és meg kell teremteni a pénzügyi egyensúlyt.

Gyurcsány azt is elmondta: igazságossá kell tenni az árképzést a gáz- és a villamosenergia-árak tekintetében, úgy kell megváltoztatni az adórendszert, hogy a közteherviselés mindenkire egyaránt érvényes legyen, gazdasági és társadalmi fordulatra, összefogásra van szükség.

A kijelölt és ügyvezető miniszterelnök expozéjában megismételte azt a korábbi kijelentését, mely szerint az államháztartás hiányáért az előző kormány viseli a nagyobb felelősséget. Mint mondta, ez akkor is igaz, ha az egyensúly megbomlása már az előző kormány hivatalba lépése előtt, már 2000-ben megkezdődött. A szocialisták politikusa felidézte: a nagyobb állami szerepvállalás jellemezte az Orbán-kormány idején végrehajtott köztisztviselői béremelést és a lakástámogatások növelését. Ugyanez volt a meghatározó az MSZP-SZDSZ-kormány alatt, amikor a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjasok juttatásait emelték. "A magyar gazdaságpolitikát a szociális romanticizmus attitűdje hatotta át. Azt gondoltuk, hogy az, ami szükséges, az feltétlenül lehetséges" - mondta ezzel kapcsolatosan a politikus.

Expozéjában kitért a Fidesz elnökének felkérése készített Fehér könyvre, mellyel kapcsolatban azt mondta, "okos hozzájárulás ahhoz, hogy tisztán lássunk". Hozzátette ugyanakkor, az ellenzéki párt korábbi kritikáihoz képest mérsékelt elemzés, melynek megállapításai helyesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!