Hírek

2006.06.16. 17:14

Katasztrófakoalíció várható Szlovákiában?

BAMA

Lehetetlen megjósolni, hogy Szlovákiában a nyolc éve hivatalban levő reformpárti koalíció, vagy radikális ellenzéke alakíthat kormányt a szombati előrehozott parlamenti választások után. Az annál inkább valószínűsíthető, hogy a több mint 4 millió választásra jogosultnak mindössze fele teszi tiszteletét – vagy náluk is kevesebben. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) mindenesetre arra számít, hogy legalább a magyarok elmennek voksolni, és minimum 10 százalékos eredményt érnek el. Kampányukat nagyban segítette Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Az MKP reményei szerint a magyarok, ha másért nem, az őket „csúnya és görbe lábú” népnek nevező zsolnai polgármester visszaszorítása érdekében voksolni fognak.
A választások fő esélyesének a szociáldemokrata Smer (Irány) tűnik. Vezetője, a változatosság kedvéért a kormányzó Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) élén álló Mikulás Dzurinda miniszterelnököt és reformjait szapuló Robert Fico azonban győzelme esetén is várhatóan csak akkor kerülhet többségbe, ha összefog az SNS-sel és Vladimir Meciar pártjával, a Demokratikus Szlovákiáért Néppárttal. Ezt a matematikailag valós lehetőséget a magyarok egyszerűen katasztrófaként értékelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!