Hírek

2006.06.10. 07:00

Keresztül kell gyalogolnom a szomszédomon

Olvasónk kertje a szomszédé mögött van. Az úr tehát csak a szomszéd ingatlanon át közelítheti meg a sajátját. Neki is hozzá kell járulnia az út és a kapu fenntartásához?

BAMA

Ha egy telket csak egy másikon keresztül lehet megközelíteni, akkor az utóbbira szolgalmi jogot jegyezhetnek be. A szolgalmi jog gyakorlója nem a tulajdonos, hanem az a személy, aki az utat csak használja. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet.

Abba, hogy szomszédként valakinek a telkén átjárjunk, az ingatlan gazdájának bele kell egyeznie. Ez természetes, hiszen esetleg zavarhatjuk őt. Nyilván senkinek sem kellemes, ha a kertjén keresztül jönnek-mennek az idegenek. Ahhoz nagyon jó viszonynak kell lennie a két szomszéd között, hogy valaki ezt minden további nélkül elfogadja. Ha békés úton nem tudunk egymással dűlőre jutni, bírósághoz fordulhatunk. Az elrendelheti a szolgalmi jog bejegyzését. Ezt később a földhivatal teszi meg. A tulajdonost kötelezhetik, hogy engedje meg az átjárást. Hiszen nincs másik út, amelyen saját telkünkre bejuthatunk.

Bizonyos esetekben a bíró megváltási árat szabhat. Megállapíthatja a szolgalmi jogot adó ingatlan értékének csökkenését. Ezért ítélhet úgy, hogy ezt ellentételeznünk kell. Az mindenesetre biztos, hogy a közös használattal járó költségekbe nekünk is be kell szállnunk. A másik féllel megállapodhatunk arról, milyen mértékben. Az anyagiakat ésszerű és célszerű a használat és az úton átjárók számának arányában vállalni – tanácsolja a jogász.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!