Hírek

2006.06.03. 15:53

Megdőlt az országos hidegrekord:9,9 fok Zalában

Több mint negyven éve nem volt ilyen hideg Magyarországon

Éber Sándor

A Zala megyei Nagykutason pénteken 9,9 fokot mértek, s ilyen alacsony hőmérsékletet még sohasem regisztráltak a magyar meteorológia történetében június másodikán. Magyarországon 1962-ben volt hasonló hideg, Sopronban ekkor 11,2 fokot mértek. Ezekben az években viszont még az Országos Meteorológiai szolgálatnak nem terjedt ki az egész országra a mérőhálózata. A kisebb településeken nem regisztrálták az időjárási adatokat.
Pénteken az ország nagy részén 10-15 fok körüli hőmérsékleteket mértek, ami a szokásosnál legalább tíz fokkal alacsonyabb hőmérséklet. A sokévi átlag szerint ugyanis 23-24 foknak kellene lennie. A következő napokban a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 16 és 21 fok között, nyugaton 15 fok alatt várható, Csütörtökig valószínűleg hűvös idő lesz.
A hosszú távú előrejelzések szerint azonban az idei nyár jóval hűvösebb és csapadékosabb lesz a megszokottnál. „Ennek az az oka, hogy az Atlanti-óceán vize várhatóan két-három fokkal alacsonyabb lesz, így Nyugat-Európában anticiklon, magas nyomású légörvény keletkezik”– mondta lapunknak Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A kontinens keleti felében ciklon keletkeznek, így a légörvények hatására a Kárpát-medence felé északi áramlással többször érkezhet a hűvösebb, csapadékosabb levegő, mint az elmúlt években. Lesznek azonban melegebb, szárazabb időszakok is. Egyes pesszimistább jóslatok szerint, azonban csak két hét igazi nyár várható.

Több mint negyven éve nem volt ilyen hideg Magyarországon

Éber Sándor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!