Hírek

2006.06.19. 10:03

Mennyi pénzzel váltsuk meg a haszonélvezetet?

Olvasónk egy lakásnak felerészben tulajdonosa, másik felének az özvegy jogán haszonélvezője. Kisebb lakásba akar költözni. Hogyan egyezkedjen tulajdonostársával?

Rados Virág

Az ingatlant csak úgy értékesíthetik, ha azt mindkét tulajdonostárs akarja. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A holtig tartó haszonélvezeti jog jelentős érték. Ez úgynevezett vagyonértékű jog. Hiszen – hétköznapi kifejezéssel élve – felülírja a tulajdonjogot. Vagyis a haszonélvezőt nem teheti ki a lakásból a tulajdonos. És ő dönt arról is, ki lakjon vele, és ki ne. A jog megváltásakor az érte járó pénz gyakorlatilag megegyezik egy örökrésszel.

Ha tehát ketten vannak, a haszonélvező és a tulajdonostárs (örökös) között fele-fele arányban oszlik el az ingatlanrészért kapható pénz. Amennyiben a hölgy a tulajdonostárs beleegyezésével eladja a lakást, a másik fél részére az ingatlan forgalmi értékének egynegyedét kell kifizetnie.

Ha nem tudnak megegyezni, olvasónk bírósághoz fordulhat. Kérheti a közös tulajdon megszüntetését. A bíró megítélheti neki a haszonélvezeti jog megváltását. Amennyiben két érdekelt van, ez pénzben kifejezve a közös tulajdon értékének fele. (Az érték mindig az összes örökös és a haszonélvező özvegy között, egyenlő arányban oszlik meg.)

Olvasónk tart tőle, hogy az ügylet során anyagilag megrövidül. A lebonyolításhoz ezét tanácsos ügyvédhez fordulni. Ő tisztában van a jogszabályokkal, a formaságokkal és a dolog gyakorlati menetével. Ne sajnáljuk a pénzt a szakszerű segítségre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!