Hírek

2006.06.23. 17:25

Milliós károk eső után

Sok millióra becsülik az elmúlt napok viharos időjárása nyomán keletkezett károkat Magyarországon, míg Erdélyben kilenc halálos áldozata is van zivataroknak.

AS

Heves esővel kísért záporok, zivatarok söpörtek végig hazánkon, számos településen jelentős károkat okozva és egy tornádó is kialakult Magyarország felett. A Kárpát-medencében tornádót csak 1996-ban észleltek először napjainkban azonban egyre több helyen látják a tölcsér alakú forgószelet, legutóbb csütörtök délután, Miskolcon pusztított, még nagyobb károkat okozva szokásos kísérőjelenségével, a nagyméretű jégdarabokkal, amik most szerencsére "csak" cseresznye nagyságúak voltak. A felhőszakadás több mint száz házat érintett Miskolcon.

A megrongálódott házak közül nyolcvanba betört a víz, és pincéket, garázsokat öntött el. A tűzoltóknak délután több tucatszor kellett vonulniuk, összesen 84 ember dolgozott a károk elhárításán. Hasonlóan járt több pest megyei település is, de a kegyetlen időjárás a fővárost sem kímélte, csütörtök délután a XVI., XVII. és XVIII. kerületben változtatta az eső sár-, iszap- és agyagtengerré az utcákat, amit péntek hajnalig megállás nélkül próbáltak eltakarítani. Országszerte a károkat több tízmillió forintra becsülik. A hétvégén szerencsére megnyugszik időjárásunk, a meteorológusok 35 fokos rekord meleget ígérnek, amit csak néha szakítanak majd meg záporok, zivatarok.

„Elképzelhető, hogy a klímaváltozás kicsit másként alakul, mint ahogyan azt a globális felmelegedést vizsgáló kutatók állították: az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid elsősorban nem a hőmérséklet emelkedését, hanem szélsőséges időjárási körülményeket okoz” – mondta lapunknak Zágoni Miklós, az Alternative Climate Projekt (ACAP) szóvivője. Az éghajlatkutató szerint hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot hozó, vad viharokra, gyakori árvizekre, ingadozó hőmérsékletre kell felkészülnünk. A műholdas vizsgálatokkal újszerű összefüggés körvonalazódott a kutatók előtt. Ennek lényege, hogy minél rövidebb idő alatt emelkedik a felszíni hőmérséklet, annál inkább felerősödnek a felszálló és örvénylő légmozgások, fokozódik a csapadék-képződés, így a viharok hevesebbé vállnak, sokkal több csapadék hull egy viszonlyag kis területre. Az Országos Meteorológiai Intézet (OMSZ) Észak-magyarországi intézetének ügyeletén ugyanakkor egyszerű véletlennek tartják, hogy mostanában ennyire megsűrűsödtek Miskolc körül a természeti katasztrófák.

Hasonlóan heves zivatarok sújtják Erdélyt is. Kilenc halott, hat eltűnt – ez volt tegnap délután az erdélyi Beszterce-Naszód megyében pusztító áradás mérlege, ráadásul délelőtt újra erős zápor söpört végig a vidéken. Felsőilosva, Ispánmező és Felőr lakói rémülten figyelték az újabb felhőszakadást, a helyszínen levő televíziós stáboknak pedig azt nyilatkozták, a hatóságok közül senki nem figyelmeztette őket a veszélyre.

Hogy a kommunikációval kétségkívül nincs minden rendben, bizonyítja Ioan Sandunak, az Országos Meteorológiai Szolgálat igazgatójának kijelentése is. „Hiába küldjük ki a megyei prefektúrákhoz a figyelmeztetéseket, azok nem jutnak el a községekhez és így a lakossághoz sem” – állítja a meteorológus Szerinte ma újabb heves esőzésre lehet számítani a Cibles-völgyében, a négyzetméterenként lehulló csapadék helyenként a 60, sőt akár a 70 milimétert is elérheti.

Összesen 87 települést érintettek Erdélyben az utóbbi napok heves esőzései és több mint 600 embert kellett kitelepíteni, többségüket Beszterce megyében, de  Arad környékéről és Dél-Romániából is. A néhány napja mindent elöntő áradás után a patakok kezdenek visszahúzódni korábbi medrükbe, és láthatóvá válnak a pusztítás nyomai. A Cibles-völgyén valamennyi gazdaságot bűzös iszap borít, a megsemmisült veteményeskertek helyén állattetemek látszanak ki a sárból. Sokan eltűnt családtagjaikat keresik, remélve, hogy sikerült nekik megmenekülniük az áradásból, azok pedig, akiknek a házuk is összedőlt, az önkormányzattól várnak segítséget. A hatóságok egyelőre részben kárfelméréssel, részben a lakosság oltásával foglalkoznak. A megyei prefektúra összesítése szerint 26 ház összedőlt, és közel 1000 azon lakóházak száma, amelyekbe befolyt a víz. Beszterce-Naszód megyében 11 település maradt teljesen elzárva a külvilágtól, miután az odavezető utakat elmosta a víz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!