Hírek

2006.06.16. 18:12

Miniszterek dagadó pénztárcával

Nem fenyegeti a nélkülözés a kormánytagokat. A tegnapi adatokból kiderült: többen százmilliós vagyont tudtak összespórolni az elmúlt években.

Szakács Árpád

Nem panaszkodhatnak Gyurcsány Ferenc kormányának miniszterei, mármint ami a vagyoni helyzetüket illeti. A tegnap nyilvánosságra hozott képviselői vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy a leggazdagabb kabinettagoknak Kóka János gazdasági-, Veres János pénzügyi és Molnár Lajos egészségügyi miniszter tekinthető, legalábbis a képviselői mandátummal rendelkező miniszterek között. Kóka sem szárazföldi, sem vízi, de még légijárművet sem tüntetett fel bevallásában, így közismert helikopteréhez ezek szerint nincs semmi köze. A gazdasági miniszter több tízmilliós, értékpapírban elhelyezett megtakarításai mellett külön 182 milliós bankbetéttel és 122 milliós követeléssel is bír.
Valóságos ingatlangyűjteménye van Veres János pénzügyminiszternek, akinek a mintegy harminc hektár szántó, szőlő, gyümölcsös mellett hat egyéb ingatlanban van érdekeltsége. A tárcavezető 34 millió forintot értékpapírokban tart, de 169 milliós követelése is van. Nem panaszkodhat Molnár Lajos egészségügyi miniszter sem. A politikus a nógrádi erdő és földterületek mellett öt fővárosi ingatlanban érdekelt, ezek közül az egyik budapesti szántóterület. A mintegy 55 milliós forintvagyonát értékpapírokban és más megtakarítási formákban helyezte el. Meglehetősen komoly összeget sikerült összespórolnia Hiller István MSZP-elnöknek is, különböző ingatlanok mellett 42 millió forintot tudott félretenni 2700 euró mellett.
 Nem spórolt az elmúlt egy évben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akinek a tavaly felvett 87 milliós osztalékából mára alig 2,5 milliója maradt. Mindez azt jelenti, hogy a kormányfő igencsak nagy lábon élt, hiszen átlagban havi 6 milliót költött el. Természetesen takarékoskodásra továbbra sincs szüksége, hiszen különböző cégekben szerzett érdekeltsége több milliárdot is kitehet.
Orbán Viktor volt kormányfő nyilatkozatában újdonságot nem találunk, legújabb könyvéért 2,7 milliót kapott a pártelnök. Bankban feleségével közösen 4 millió forintot tart, 2002-ben pedig 20 millió forint hitelt vett fel, amelyet jelenleg is törleszt. Feleségének Felcsúton van lakóháza és mezőgazdasági ingatlanja. A Fidesz elnöke képviselői jövedelme mellett pártjától havonta 662 ezer forintos elnöki tiszteletdíjat vesz fel.
Igen érdekes az egyik autószerelő cégben érdekelt, a kampányban a Fidesz mozgósítóemberének tekintett Kubatov Gábor bevallása. A politikus meglehetősen jól bánik a pénzzel, bevallott jövedelme ugyanis mindössze 20 ezer forint havonta (a Polgárok Háza Kht.-től 15 ezret, a Szövetség a Nemzetért Alapítványtól 5 ezret kap), és ebből különböző megtakarítási formákban félre tudott tenni több millió forintot, de még maradt 9,2 millió forint készpénze is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!