Hírek

2006.06.08. 13:07

Mladic nélkül soha

Mindaddig, amíg Ratko Mladic és Radovan Karadzic nincs Hágában, Szerbia és Montenegro nem is álmodhat az uniós tagságról

Farkas Károly

Meglehetősen negatív hangvételű jelentést terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Carla del Ponte, a Hágai Nemzetközi Bíróság főügyésze. A jelentés ugyanis kiemeli, hogy mindaddig, míg a Boszniai háború főbünösei, Ratko Mladics volt szerb tábornok, és Radovan Karadzic, a Boszniai Szerb köztársaság elnöke nincsenek Hágában, sem Bosznia, sem Szerbia, sem Montenegro nem lehet az Európai Unió és a NATO tagja.

Ennek a súlyát igazán Szerbia érzi, mert az EU már május elején megszakította a társulási szerződésről szóló tárgyalásokat Belgráddal. Ezt is felhasználták a Montenegro elszakadását szorgalmazó politikai erők május végén, mikor a kisebbik tagköztársaság végül a függetlenség mellett döntött. További kellemetlen fejleménye lehet Belgrád tehetetlenségének, hogy a jelenleg is folyó státustárgyalások során a reményt is elvesztik arra, hogy koszovó Szerbia része maradjon. Marti Ahtisaari, a tárgyalásokat vezető finn politikus ugyanis már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy a tartomány sorsáról népszavazásnak kell döntenie. Szerbia abban reménykedhet, hogy amennyiben Mladic és Karadzic hamarosan egy hágai cellában csücsülne, Brüsszel is hajlandó lenne visszafogni a koszovói albánok függetlenségi törekvéseit.

Erre azonban egyre kevesebb az esély, ahogy az idő telik. Ratko Mladicot sokan még mindig hősnek tartják Szerbiában és Bosznia szerbek lakta részén. támogatói között pedig nem csak egyszerű kisemberek, hanem befolyásos politikusok, katonák és rendőrtisztek is jócskán akadnak. Mint arra belgrád nemrégiben rádöbbent, a körözött tábornok jó ideig a szerb főváros körül bújkált, méghozzá éppen volt katonák, politikusok segítségével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!