Hírek

2006.06.28. 08:11

Munkaidőben is hódít a vb

Európában minden második alkalmazott a munkahelyén is nézi a futball világbajnokság meccseit. Nálunk szigorúbbak a főnökök, de az áruházi eladók és a vasutasok mázlisták.

Dián Tamás

Érezhető, hogy a magyar válogatott nem érdekelt a földkerekség legrangosabb futballeseményén. Míg ugyanis a britek, az angolok, a spanyolok, az olaszok és a németek közül minden második munka közben is nyomon követi az éppen zajló aktuális meccseket, nálunk korántsem tapasztalható igazi vébéláz. Igaz, a főnökök is rigorózusabbak: többségük szerint nem szabad összemosni a munkát és a szórakozást.

Bacsur György, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója például állítja: üzemanyag-állomásaikon nincsenek televíziók, a benzinkutasok csak a rádióból értesülhetnek a legújabb eredményekről. A Szegedi Közlekedési Kft. villamos-, troli- illetve buszvezetői is legfeljebb a késő esti mérkőzéseket izgulhatják végig, mivel a Tisza-parti város végállomásain is tilos a tévézés. A Gundel-étterem szakácsai, pincérei sem érnek rá meccset nézni, mivel a konyha veszélyes üzem, s különben sem tudják biztosítani egy készülék üzemeltetését – árulta el kérdésünkre Buday Gábor ügyvezető igazgató. Hozzátette azonban: az érdekesebb mérkőzések idején előfordul, hogy néhányan szabadnapot vesznek ki.

Hasonlóan mostoha a futballrajongók helyzete a gyárakban. A Tungsramot privatizáló General Electric nagykanizsai és budapesti fényforrásüzemeiben sincsenek televíziók, ám – mint azt Windisch Erika kommunikációs és PR-menedzser elmondta –, a magasabb beosztású vezetők körében már tetten érhető a fociláz. „Mivel a vállalat európai, közel-keleti és afrikai központja egyaránt itt működik, a különböző értekezleteket igyekszünk úgy időzíteni, hogy a világbajnokságon még érdekelt nemzetiségű gyárvezetők is meg tudják nézni országaik mérkőzéseit. Amúgy a többi dolgozónk sem panaszkodhat, mivel az éves leállásunk épp a vébé utolsó két hetére esik. Ennek azonban semmi köze a világbajnoksághoz, szimpla szerencse” – tette hozzá.

Persze, vannak olyan munkahelyek is, ahol a dolgozók helyzetüknél fogva sokkal könnyebben követhetik a mérkőzéseket. A Microsoft például olyan internetről letölthető programot alkotott, amelynek segítségével a számítógép előtt ülők anélkül tájékozódhatnak a németországi eseményekről, hogy állandóan a világhálóra kattintanának. A Soccer Scoreboard egy folyamatosan frissülő eredményjelző tábla, amely állandóan kitehető a számítógép képernyőjére, s a sárgalapok számától a góllövők nevéig minden lényeges információt továbbít az éppen zajló meccsről.

A legjobb helyzetben azok vannak, akiknek a főnökük is rajong a futballért – mint például Sebestyén Péter, az ElectroWorld magyarországi vezetője. Bár azt ő sem kedveli, ha a dolgozók meccset néznek, a lényeges számára mégis az, hogy a kijelölt feladatokat mindenki elvégezze. „Az eladóink természetesen jobb helyzetben vannak, mivel a mérkőzések idején minden képernyőn, még a számítógépes monitorokon is az aktuális összecsapás látható – mondta.

A vasutasok is a naprakészek lehetnek a foci vébé legújabb fejleményeiből, mivel a nagyobb állomások pihenőhelyein szinte kivétel nélkül található televízió – tudtuk meg a MÁV kommunikációs igazgatóságától. A mérkőzések idején általában mindenki összegyűlik, aki épp nincs szolgálatban, vagy csak ráér egy kicsit, s ilyenkor semmi akadálya a közös szurkolásnak. Sőt, a mozdonyvezetők rendszeresen fogadnak is a meccsek végeredményeire.

Európa boldogabb futballkultúrájú országaiban sokkal nagyobb őrületet okoz a foci vébé, mint nálunk. A Brabners Chaffe Street jogi tanácsadó cég felmérése szerint Nagy-Britanniában mintegy négymilliárd fontos, azaz 1530 milliárd forintos kárt okozhat az, ha a dolgozók fele munka helyett az internetet böngészi vagy televíziót néz. Márpedig ez a veszély fennáll: egy német internetes cég felmérése szerint ugyanis Európában minden második alkalmazott a munkahelyén is követi a vébé eseményeit. A mintegy 12 ezer válaszoló negyede csak a fontos meccseket nézi, 14 százalékuk szerint a főnökük is focirajongó, míg 15 százalékuk amondó: csak akkor választja munka helyett a meccset, ha azt az ideje is engedi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!