Hírek

2006.06.24. 07:00

Nincs mese, a helyi törvény mindenkit kötelez

Olvasónk falujában az önkormányzat rendeletben kötelezte a lakókat a kuka használatára. Az úr sokallja a szemetesedény árát. Szerinte neki nem is gyűlik össze annyi szemete.

BAMA

Égető probléma, hogy szemetesedik a környék – hallani úton-útfélen. Nem ritka, hogy kint a zöldben, szép kirándulóhelyeken eldobált szalvéták, sőt, kiürült sörösdobozok csúfoskodnak. Némelyek kihordják a hulladékot a gyalogutak mellé, a rágcsálók meg szaporodnak.

A fenti köztisztasági rendelet valószínűleg éppen a falu népét akarja ettől megkímélni.  A környezetvédelmi törvény szerint a szemétszállítással az önkormányzatok csak olyan szolgáltatót bízhatnak meg, aki ilyen jogosítvánnyal rendelkezik. A kukákra e munkához egyszerűen szükség van. Ezt a településeken a lakók többsége be is látja. Ám van egy kisebbség, amely nem szerzi be az edényt. Úgy érzik, nekik ez fölösleges, mert komposztálnak, vagy nem gyűlik fel náluk annyi hulladék. A szemetes természetesen felesleges ott, ahol nem lakik senki. Az ilyen házak gazdáitól az önkormányzat többnyire nullás közüzemi számlát kér.

Azoknál a tulajdonosoknál viszont, akik nem teljesítik kötelezettségüket, a szemétszállítás árát adó formájában felszámolhatják. Erre a jogszabály lehetőséget ad. Ha bárkivel kivételeznének, a díjat megfizető polgárok jogosan háborognának. Hiszen ők fizettek, mások miért húzhatják ki magukat a dologból? Az önkormányzat rendelete egyébként a helyi törvény. Ugyanúgy mindenkit kötelez, mint az egész országban érvényes jogszabályok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!