Hírek

2006.06.19. 17:31

Nyolc gyanús járatról kérdezik a kormányfőt

Magyarország is érintett lehet a CIA fogolyszállítási programjában. A kormány nem reagált érdemben a vádakra.

Bánky Bea

Magyarország is érintett lehet a CIA fogolyszállítási programjában – közölte az Amnesty International (AI). A nemzetközi emberi jogi szervezet nyolc, magyar légtérbe belépő és a repülőteret is használó repülőgépet hoz kapcsolatba a CIA fogolyszállítási programjával. A tavaly decemberben nyilvánosságra hozott uniós jelentés szerint Romániában és Lengyelországban CIA-börtönök működtek, a fogolyszállításban 12 EU-tagállam volt érintett – Magyarországot nem említi a dokumentum. Az amerikai külügyminiszter és a CIA is tagadta a vádakat.

A magyar légtérhasználatot egy kormányrendelet szabályozza, amely kimondja: „feltartóztatható és leszállásra felszólítható az a légi közlekedésben résztvevő jármű, amelyet felismerhetően jogellenes célra használnak”. Fodor Márk, az AI magyarországi igazgatója kifejtette: a kormány tegnap sem válaszolt érdemben kérdéseikre. Az AI közleményben kérte fel azokat a politikusokat – köztük Gyurcsány Ferencet – akik George W. Bush kétnapos budapesti látogatása alatt találkozni fognak az amerikai elnökkel, szólítsák fel a guantanamói támaszpont bezárására és a fogolyszállítási program azonnali befejezésére, mint ahogyan azt megtették az Egyesült Királyság, Dánia és Németország kormányai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!