Hírek

2006.06.08. 17:49

Október 1-én újra szavazunk

Valamennyi nagyvárosban fej fej melletti küzdelem várható a polgármesteri székekért, egyedül Budapesten és Debrecenben tűnik lefutottnak a verseny.

Vég Márton

Várhatóan október elsején tartják az egyfordulós önkormányzati választásokat, ugyanis Sólyom László államfő szerdán bejelentette, hogy a lehető legkorábbi időpontra fogja kiírni a szavazás napját. A törvény szerint október előtt nem választhatunk, ennek a hónapnak az első vasárnapja pedig elsejére esik. Sólyom Lászlónak a választás dátumát legkésőbb 72 nappal a voksolás napja előtt kell hivatalosan kitűznie, és a kampányidőszak a bejelentés pillanatától kezdődik majd. Mindebből pedig az következik, hogy a polgármester-, illetve helyi önkormányzati képviselő-jelöltek plakátjaira július 21-től már biztosan számítani lehet.

Sólyom László döntését egyrészt az indokolhatta, hogy a választási alkalmakkor elkerülhetetlen feszültséget és bizonytalanságot a lehető legszűkebb periódusra korlátozza. Másrészt az államfő többször úgy nyilatkozott, hogy az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának ünnepségeit szeretné megóvni a politikai küzdelmektől. Sólyom László ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, hogy a mostani rendszernél jobb lenne, ha az önkormányzati választásokat egyszerre rendeznék az országgyűlésivel, vagy a kormányzati ciklus félidejében.

„Mi eddig is a legkorábbi időpontra készültünk, jelenleg a választás költségvetési tervén dolgozunk” – mondta lapunknak Rytkó Emília. Az Országos Választási Iroda vezetője hozzátette, hogy az ajánlószelvények nyomtatásához, illetve a választási névjegyzékek összeállításához csak az államfő hivatalos bejelentése után fognak hozzá. „Lényeges változások nincsenek, tehát a szokásos menetrend szerint lehet majd az urnákhoz járulni” – szögezte le Tóth Zoltán. A választási szakértő azonban felhívta arra a figyelmet, hogy a választókerületek, szavazókörök határai módosulhatnak, ha az el-, illetve beköltözések akkora változásokat idéztek elő a lakosságszámban, hogy a választási térképek átrajzolását indokoltnak tartják az illetékes jegyzők.

A polgármesteri székekért gyakorlatilag valamennyi nagyvárosban jelentős harc várható, egyedül Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesternek és Kósa Lajos (Fidesz) debreceni városvezetőnek nem látszik igazán esélyes kihívója. „Eleve kudarcra ítélnénk azt a politikust, akit elindítanánk a budapesti főpolgármesteri posztért” – mondta Juhász Ferenc. Az MSZP alelnöke ugyanakkor nem zárta ki, hogy Demszky végül koalíciós jelölt lesz Budapesten. Kaposváron a fideszes Szita Károly, Pécsen a szocialista Toller László újrázhat, de mindkettőjük ellen komoly jelöltet állíthatnak ellenfeleik. Kecskeméten az országgyűlési választások rendkívül szoros eredménnyel zárultak, így feltételezhető, hogy ősszel sem lesz ez másként. Szegeden és Szolnokon a két MSZP-s polgármester, Botka László és Botka Lajosné leváltásáért fog kampányolni a Fidesz, az ellenzéki párt Oláh Jánosba és Szalay Ferencbe helyezte bizalmát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!