Hírek

2006.09.24. 16:33

A cseheket még az ág is húzza

Terrorveszély, rekordhiány: a választási kampányban elúszott a cseh költségvetés

BAMA

Jövőre a cseh állami költségvetés hiánya 173,5 milliárd korona (1680 milliárd forint) lesz a tervezett 88 milliárd (850 milliárd forint) helyett és az idei 74,4 milliárd után. Mindezt fizetett egész oldalas újsághirdetésekből tudhatta meg pénteken a cseh közvélemény.

Vlastimil Tlusty pénzügyminiszter a lépéssel kapcsolatos tájékoztatóján kijelentette, hogy felelősséget érzett a polgárok igaz tájékoztatásáért abban, hogyan is állnak a cseh pénzügyek és a 2007. évi költségvetés előkészítése.

Elemzők szerint viszont az egésznek sokkal inkább köze van a most és a júniusi választások előtt kormányzó párt közötti politikai harchoz. A hirdetésben ugyanis megvádolják Jiri Paroubek volt miniszterelnököt, hogy távozása előtt önkényesen eltorzította a közkiadások okozta lehetséges hiányt a 2007-re tervezett büdzsében.

A jövő évi hiány a (korábban kormányzó) szociáldemokraták tervezte kiadások miatt 173,5 milliárd korona. Elemzők szerint a helyi választások előtti kampány része a hirdetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!