Hírek

2006.09.13. 18:04

Alulképzettek voltak a tűzoltók?

Szakmai hibák láncolata vezetett az augusztus 8-ai műegyetemi tűz oltásakor bekövetkezett tragédiához. Legalábbis ezt tartalmazza a katasztrófavédelem jelentése, amit tegnap eljuttattak az illetékesekhez.

Vég Márton

 Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FT) is nyilvánosságra hozta tegnap a Műegyetem alagsorában működő lőtéren augusztus 8-án kitört tűz – amelynek oltása során három tűzoltó életét vesztette – körülményeit vizsgáló bizottságok jelentéseit. Az OKF szerint a parancsnoki irányítás gyengesége, a felderítési munka határozatlansága, a híradó ügyeleti tevékenység szervezetlensége miatti információvesztés és az oltásban közreműködő két tűzoltó alulképzettsége vezetett a tragédiához.

Az FT – amelynek az OKF a szakmai felügyelete – ezekkel a megállapításokkal ugyan egyetért, de sérelmezik, hogy a jelentésekbe végül csak olyan mondatok kerülhettek be, amiket a katasztrófavédelem megengedett. A jelentéseket elbíráló fővárosi önkormányzat városrendészeti bizottsága ezért megkérdőjelezi a bizottságok munkájának elfogulatlanságát és tárgyilagosságát.

„A feltárt szakmai hibák és hiányosságok külön-külön nem voltak ok-okozati összefüggésben a bekövetkezett tragédiával, viszont együttesen, kiegészülve a beavatkozás helyszínének bonyolultságával és a pánikkal már sajnos a halálesetekhez vezetett” – mondta tegnap Tatár Attila. A katasztrófavédelmi főigazgató hozzátette, hogy annak a két tűzoltónak az esetében, akik nem rendelkeztek a beosztások ellátásához szükséges teljes körű szakmai képesítéssel – ők megbízással és nem kinevezéssel látták el parancsnoki feladataikat, és egyiküknek még nincs német nyelvvizsgája –, a személyi felelősségre vonásról már Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnoknak kell döntenie.

Az OKF vizsgálata ugyanakkor megállapította, hogy a tűzoltók minden, a biztonságukhoz szükséges védőfelszereléssel a kellő mennyiségben és minőségben rendelkeztek, valamennyi oxigénpalack működött, ezért nem kell lecserélni azokat.

„A bizottságban katasztrófavédelmi és tűzoltó szakemberek egyaránt helyet kaptak, akik között ugyan voltak szakmai nézeteltérések, de végül az elkészült jelentést mindenki aláírta” – utasította vissza a testület alkalmatlanságára vonatkozó vádakat Tatár Attila.

A szignálást az FT is megerősítette, de szerintük ez nem azt jelenti, hogy a jelentés minden mondatával maradéktalanul egyetértenek. „Valótlanságokat nem tartalmaz a jelentés. Mi néhány dolgot másként fogalmaztunk volna meg, de ezeket én nem nevezném szakmai nézetkülönbségeknek” – mondta Bende Péter. A tűzoltóparancsnok hozzátette, hogy a három hősi halált halt tűzoltót és a beosztottakat semmilyen felelősség nem terheli, a két alulképzett lánglovag – akik az oltás során füstmérgezést szenvedtek – képesítési hiányosságait pedig megerősítette.

Bár mind az OKF, mind az FT úgy fogalmazott, hogy a két szerv végül konszenzusra jutott egymással, a jelentéseket elbíráló fővárosi önkormányzat rendészeti bizottsága mégsem elégedett azok tartalmával. „Mivel a katasztrófavédelem és a tűzoltóság gyökeresen eltérő megállapításokra jutott, ezért akár nemzetközi szakemberek bevonásával is, de egy tárgyilagos vizsgálatot kellene lefolytatni, amit Lamperth Mónika szakminiszternek és Demszky Gábor főpolgármesternek kellene kezelnie” – mondta Danielisz Béla. A rendészeti bizottság szocialista elnöke visszautasítja azokat a megállapításokat, miszerint szakmai hibák láncolata okozta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!