Hírek

2006.09.13. 06:18

Célt tévesztett milliárdok

Több tízmilliárd forintra rúghat a szabályszegő pályázóknak kifizetett állami támogatás összege. A tartozásoknak csupán 10-15 százaléka hajtható be.

Tóth Marcella

Csak az Magyar Államkincstár 15 milliárd forint követelést tart nyilván megközelítően 2500 pályázótól, amelyeknek a feltételek megszegése miatt vissza kell fizetniük az állami támogatást – tudtuk meg Bartek Istvántól, a kincstár követeléseket kezelő főosztályának vezetőjétől. A teljes tartozás azonban elérheti a több tízmilliárd forintot is, az államkincstár ugyanis csak ötféle támogatásból származó tartozásokat kezel. Bartek István elmondta: átlagosan csak a tartozások 10-15 százalékát lehet visszaszedni. A kincstárt a támogatást nyújtó minisztériumok bízzák meg a tartozás behajtásával. Korábbi lapértesülések szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól kapott támogatások közül összesen 6,8 milliárd forintot kellene visszafizetni.

[caption id="" align="alignleft" width="229"] A vállalkozásoknak érdemes előre alaposan megfontolniuk, hogy több éven keresztül vállalni tudják-e a pályázati kötöttségeket. Képünk illusztráció.
[/caption]Ami a nem megfelelő felhasználást illeti, a nagy cégek problémásabbak. Míg a nagyvállalkozások 16, addig a kisebbek alig egy százalékánál bontják fel a támogatási szerződést. Igaz, hogy a kisvállalkozások mintegy kilenc százaléka már a szerződést sem írja alá, mert inkább nem vállalja a támogatással járó kötöttségeket. A kisebbekkel az elmúlt öt évben összesen 117 milliárd forint értékben megkötött 21 ezer szerződésből mindössze 56 ment tévútra. Emiatt egymilliárd forintot kellene visszafizetniük. A nagyvállalatok néhány száz szerződéséből ellenben 85-öt bontottak fel, ami összesen 5,8 milliárd forint állami támogatást érint. A fejlesztés célú támogatásokból származó követelések nyolcvan százaléka társaságoknál, míg a húsz százaléka egyéni vállalkozásoknál keletkezik. A követelések körülbelül fele a mezőgazdaságban tevékenykedő támogatottakat érinti.

A pályázóknak érdemes előre megfontolniuk, hogy hosszú távon, akár öt éven át is tudják-e vállalni a kötöttségeket. A nyertes magánszemélyeknek, cégeknek és civil szervezeteknek ugyanis kamatostul kell visszafizetniük a támogatást, ha nem tudják teljesíteni a szerződésben vállaltakat. Általában nem elég megvalósítani azt a beruházást, amire kapta a pénzt a vállalkozás. Más feltételeket is teljesíteni kell. Ilyen kötelezettség lehet, hogy a támogatásból megépült gyártósort öt évig üzemeltetni kell. Előírás lehet, hogy bizonyos számú új alkalmazottat kell felvenni, vagy meghatározott mértékben növelni az árbevételt. Gyakori, hogy a támogatott cég fizetésképtelen lesz. Ekkor is visszajár az államnak a támogatás, amit a felszámolási eljárásnál próbál meg behajtani.

Népszerű volt az első Nemzeti Fejlesztési Terv

Az első Nemzeti Fejlesztési Tervre 36 234 pályázat érkezett mintegy 1500 milliárd forintnyi támogatásra. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesítése szerint a 2004 és 2006 közötti időszakban a megítélt támogatások összege meghaladja a 693 milliárd forintot. Ebből eddig 8847 esetben 263,7 milliárd forintot fizettek ki. Az ügynökség adatai szerint a legtöbb pályázatot a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program kiírásaira adták be.

Tóth Marcella Népszerű volt az első Nemzeti Fejlesztési Terv Az első Nemzeti Fejlesztési Tervre 36 234 pályázat érkezett mintegy 1500 milliárd forintnyi támogatásra. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesítése szerint a 2004 és 2006 közötti időszakban a megítélt támogatások összege meghaladja a 693 milliárd forintot. Ebből eddig 8847 esetben 263,7 milliárd forintot fizettek ki. Az ügynökség adatai szerint a legtöbb pályázatot a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program kiírásaira adták be. A vállalkozásoknak érdemes előre alaposan megfontolniuk, hogy több éven keresztül vállalni tudják-e a pályázati kötöttségeket. Képünk illusztráció. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!