Hírek

2006.09.09. 09:52

Egyeztetés a traumatológusokkal

Rendkívüli találkozón egyeztetett tegnap az egészségügyi tárca a traumatológusokkal. A többletmunkát megtagadó orvosok miatt gyakorlatilag vészhelyzet alakult ki a héten Miskolcon. A tárca az ígéri: novemberben lesz pénz a bérekre.

Bánky Bea

„Már novemberben javítani fogunk az orvosok munkájának anyagi feltételein – közölte Molnár Lajos egészségügyi miniszter, miután tegnap megbeszélést folytatott a traumatológusokkal. Az öt fős orvosdelegáció ismertette a baleseti sebészet helyzetét a szakminiszterrel, és „a lehetőségeket figyelembe véve mindkét fél megegyezett abban, hogy az egészségügyi reform keretein belül már novemberben javítják a betegek ellátásának feltételeit” – tudatta a minisztérium közleményében. Ugyanakkor részleteket egyik fél sem árult el a tárgyalások kimeneteléről. Frőlich Péter, a delegáció egyik tagja úgy fogalmazott: közeledtek az álláspontok. Hozzátette: a konzultáción elfogadott, a követeléseiket tartalmazó határozatot a szeptemberi közgyűlés elé  terjesztik, és „minden további a közgyűlés döntésén múlik”.

A találkozó előzménye volt, hogy az elmúlt napokban egyre több szakmai szervezet állt ki a traumatológusok mellett, akik azt közölték: ha nem rendezik fizetési ügyeiket, akkor nem vállalnak többletmunkát. Emiatt Miskolcon gyakorlatilag vészhelyzet alakult ki a héten. Az ellátás összeomlásától tartva szerdán rendkívüli állapotot hirdetett ki a miskolci kórház főigazgatója.Ezzel a lépéssel gyakorlatilag arra kötelezte a gyermeksebészeket, hogy a törvényes munkaidőn túl is dolgozzanak. A sebészek korábban megtagadták a túlmunkát, mondván, nem kapják meg az érte járó bért.

A főigazgató elmondta, a kollégák tudomásul vették, hogy elrendelte az úgynevezett rendkívüli esetekre vonatkozó ügyeleti szolgálatot. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a gyereksebészeti osztályon dolgozó orvosokat, műtősöket, labor- és röntgenasszisztenseket a kötelezőnél több túlmunkára kényszerítsék. Az osztályon senki nem tudja, hogyan lehet napi tizenkét órában gyerekeket gyógyítani.

A főigazgató intézkedésére egy 2004-ben született miniszteri rendelet adott lehetőséget, amely előírja: ha a betegellátás összeomlásától kell tartani, a kórházvezető heti hatvan óráig túlmunkát rendelhet el.
Korábban épp a miskolci orvosok által indított – és megnyert – per alapján a Legfelsőbb Bíróság úgy ítélte meg, hogy a magyar egészségügyi dolgozók ügyeleti szolgálata is teljes munkaidőnek számít. A készenlétben töltött órák után járó pénzt azonban az intézmények képtelenek kigazdálkodni, a legtöbb helyen csökkentett bért fizetnek az orvosoknak.

A baleseti sebészek szakmai testülete augusztus végén döntött úgy: ha nem sikerül kikényszeríteniük, hogy a jelenlegi 1000 forintos órabérük három-ötszörösére emelkedjen, a baleseti sebészek a kötelezően előírt munkaidőt teljesítik, de azon túl egy percet sem hajlandók dolgozni. A Magyar Traumatológus Társaság (MTT) tagjai jól tudták: az orvoshiány miatt ez egyet jelentene a rendszer gyors és látványos összeomlásával.

A faltörő kos szerepét betöltő MTT mögé más sebész-érdekképviseletek is felsorakoztak. Tegnap négy szakmai szervezet is felbátorodott: a Magyar Sebész Társaság, az Angiológiai és Érsebészeti Társaság, a Mellkassebészeti Társaság és a Transzplantációs Társaság is felháborodásának adott hangot a betegellátásban dolgozók jövedelemcsökkenése, a sebészet tervezett műszakosítása és a különböző szakterületek összevont ügyeleti rendszere miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!