Hírek

2006.09.02. 18:14

Felavatták a világháborús magyar áldozatainak emlékművét

Katonai tiszteletadás mellett felavatták a II. világháború magyar áldozatainak emlékművét szombaton Budapesten, a Fiumei úti temetőben.

BAMA

"Magyarország II. világháborús szenvedése az égbe kiált. Magyarország II. világháborús vesztesége 850-950 ezer fő" - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a kormány nevében mondott avatóbeszédében. Hozzátette: ma sem tudjuk pontosan, hogy ez a szenvedés a frontokon, a hátországban és a koncentrációs táborokban milyen mély sebet hagyott a nemzet lelkén. Hangsúlyozta, a kormány kötelességének tartja, hogy gondoskodjon az emlékezés méltóságáról, arról, hogy mindenkinek legyen lehetősége legalább egy szál virágot elhelyezni szerettei, barátai, ismerősei emlékére.

Szakály Sándor, az emlékművet létesítő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja köszöntő beszédében arról szólt: "több mint hatvan esztendő szükségeltett ahhoz, hogy a nemzet kegyelettel  emlékezzen mindazokra, akik életüket vesztették, életüket áldozták ebben a háborúban".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!