Hírek

2006.09.07. 07:41

Megszűnhet a regisztrációs adó

Tíz év alatt fokozatosan megszűnne az Európai Bizottságban formálódó tervek szerint a regisztrációs adó. A változás lényege, hogy a jövőben nem egyösszegben, hanem részletekben kellene az adót megfizetni.

Tóth Marcella

Több mint kétharmados támogatással elfogadta az Európai Parlament azt a javaslatot, amely szerint tíz év alatt fokozatosan átalakulna a gépjárművekre fizetendő regisztrációs adó rendszere. A tervezetet októberben vagy novemberben tárgyalja első olvasatban a Pénzügyminiszterek Tanácsa. A testület várhatóan jövőre hoz majd döntést.

A változás lényege, hogy az autó tulajdonosának nem egy összegben kell majd megfizetnie az adót, hanem az üzemben tartási adó részeként – mondta el javaslatának lényegét érdeklődésünkre Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi biztosa. Ez Magyarországon a gyakorlatban azt jelentené, hogy nem a vásárláskor kellene egyösszegben megfizetni a regisztrációs adót, hanem a súlyadó részeként, 10-12 évre elosztva. Emiatt persze több lenne a súlyadó. Azaz az autótulajdonosok terhe összességében nem növekedne, de nem is csökkenne.

Az új rendszerben megszűnne a kettős adóztatás. Ugyanis gyakori, hogy amikor az egyik tagállamban vásárolt és ott üzembe helyezett autót egy másik tagállamba visznek át, akkor ott is meg kell fizetni az adót – magyarázta Kovács László. A változás csak az adó szerkezetét módosítaná, mértékét továbbra is a tagállamok állapíthanák meg.

A javaslat változtatna azon a gyakorlaton is, hogy az adó kiszabásánál teljesen mindegy, mennyire környezetszennyező az adott autó. A terv szerint 2008-tól a regisztrációs adó mértékét 25, míg 2010 után 50 százalékban a gépkocsik szén-dioxid kibocsátása határozná meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!