Hírek

2006.09.10. 17:26

Októberben utcára mennek a tanárok is

Vég Márton

Egy hónapon belül egyidejű demonstrációkat szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A tüntetések helyszíne és időpontja még nincs kitűzve, de a legnagyobb megmozdulás biztosan októberben lesz a fővárosban. „Az idei tanévben 100-200 ezer forintot vesznek ki a tanárok zsebéből azzal, hogy nem díjazzák a túlórákat, a növekvő adminisztrációs terhekkel pedig újabb időt és energiát vonnak el tőlük” – mondta Kerpen Gábor.

A PDSZ elnöke hozzátette, hogy felkérte az általa alakított sztrájkbizottságot, hogy dolgozza ki az esetleges munkabeszüntetés menetrendjének, illetve módjának részleteit. Annyi már biztos, hogyha sztrájkra kerül a sor, akkor drasztikus módon belülről zárnák be az óvodákat és az iskolákat, így jelezve, hogy a tanárok dolgoznának, ha lenne miért.

„A közoktatási törvényben elfogadott módosítások miatt néhány éven belül 10-20 ezer pedagógus kerülhet utcára. Gonddal jár majd az is, hogy a tanárokat évi 190 órában a munkahelyükön kívül eső, másik iskolába is átrendelhetik tanítani” – mondta Kerpen. Az elkövetkező hetekben 11 vidéki városban – köztük Pécsen, Szekszárdon és Szolnokon – tájékoztató fórumokat szervez az érdekképviselet a tanároknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!