Hírek

2006.09.19. 18:44

Orbán: szakértői kormány kell

Az október 1-i önkormányzati választást nevezte a Magyarországon kialakult helyzet alkotmányos megoldásának Orbán Viktor, a Fidesz elnöke keddi sajtónyilatkozatában, amelyben egy korlátozott mandátumú szakértői kormány létrehozását szorgalmazta, a Fidesz választási győzelme esetére.

BAMA

A politikus szerint amennyiben október 1-én az emberek elutasítják a hazugságot és a Gyurcsány-csomagot, akkor a MSZP-nek menesztenie kell a miniszterelnököt, akinek magával kell vinnie csomagját is. Ezek után Magyarországnak pártkormány helyett korlátozott mandátumú szakértői kormányra, megszorító csomag helyett pedig a válságot kezelő szakértői tervre van szüksége - tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, arra van szükség, hogy az emberek ne a kormánnyal, hanem az október 1-i választással foglalkozzanak.

A Fidesz elnöke ezért arra kért mindenkit, hogy békésen és határozottan álljon ki az október 1-i választásokért, azok tisztaságáért és méltóságáért. "Nem kérünk sem a Gyurcsány-csomagból, sem a provokációkból, sem az erőszakból. Meggyőződésünk, hogy van más alkotmányos és demokratikus megoldás, úgy hívják, hogy október 1-i választás" - hangsúlyozta a pártelnök, aki a Fidesz elnöksége nevében tett sajtónyilatkozatot, azonban kérdésekre nem válaszolt.

A pártelnök kijelentette: együttéreznek azokkal, akik végső elkeseredettségükben alkotmányos jogukkal élve békésen tiltakoznak a hazugság, valamint személyük és családjuk életének ellehetetlenítése ellen. Együttéreznek a sérültekkel, legyenek akár rendőrök, akár tüntetők, ugyanakkor elítélik az erőszakot.

A Fidesz elnöke szerint világossá vált az elmúlt napokban, hogy a "beteges hazudozó dilettáns csomagját" nem fogadja el Magyarország, hogy a történtek után semmi esély nincs arra, hogy a kormány elfogadtassa megszorító csomagját. Orbán szerint ugyanakkor nem a hazugság tényének lelepleződése a legsúlyosabb dolog, hanem annak beismerése, hogy a kormány négy évig nem csinált semmit. Ez ugyanis véleménye szerint azt jelenti, hogy a kormány most saját rossz kormányzásának árát akarja megfizettetni az emberekkel, a megszorító csomag nem a jövő, hanem a múlt miatt szükséges.

Véleménye szerint október 1. több lesz, mint önkormányzati választás: népszavazás lesz, ahol dönteni lehet a hazugság és az őszinteség, a megszorítás és egy új alternatíva, a szélhámosság és a felelősség között. "Hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát, nincs akkora a pohár, ami ne tudna túlcsordulni" - tette érzékletessé véleményét a pártelnök. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a tájékoztatón azt jelentette be, hogy a Fidesz megtartja a szeptember 23-ára tervezett nagyrendezvényét.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!