Hírek

2006.09.26. 14:57

Ötvenhat előtt tiszteleg az olasz államfő

Az 1956-os magyar forradalom előtti tisztelgés jelentőségét és az európai integráció folytatásának szükségességét hangsúlyozta Giorgio Napolitano olasz államfő kedden Budapesten, miután tárgyalásokat folytatott Sólyom László köztársasági elnökkel.

BAMA

"Nemcsak államfői, hanem saját személyes politikai és erkölcsi kötelességemnek éreztem" - hangsúlyozta Giorgio Napolitano, amikor kiemelte, hogy a magyar fővárosban elsőként a magyar forradalom mártírjainak nyughelyét, Nagy Imre sírját kereste fel. Elmondta, hogy 1956-ban az olasz állam legfelsőbb vezetői teljes mértékben kiálltak a magyar ügy mellett, és így tett a politikai pártok többsége is.

Sólyom László kiemelte, hogy ötven évvel ezelőtt Giorgio Napolitano az olasz politikusoknak ahhoz a kisebb csoportjához tartozott, amelynek tagjai különböző okokból helyeselték a magyar forradalom elleni szovjet beavatkozást. Giorgio Napolitano azonban 1968 óta számos jelét adta, hogy álláspontját megváltoztatta, s most Budapesten sem mentegette, magyarázta korábbi véleményét, hanem határozottan és egyértelműen elhatárolódott attól - mondta a magyar államfő. "Köszönöm ennek a szembenézésnek az őszinteségét, a határozottságát" - tette hozzá.

A tárgyalásokon mindketten egyetértettek abban, hogy nem szabad veszni hagyni az európai alkotmányos szerződést, hanem tovább kell vinni annak ratifikációs folyamatát. A magyar köztársasági elnök kiemelte, mind a ketten egyetértettek abban, hogy Horvátországnak az EU-n belül van a helye. Egyetértettek abban, hogy szükség van a közös európai külpolitikára, annak közös képviselőjére.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!