Hírek

2006.09.26. 14:09

Szekeres: a Fidesz csődbe vinné a gazdaságot

Ha megvalósulnának a Fidesz gazdaságpolitikai javaslatai, akkor összeomolna a gazdaság - mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese kedden Budapesten.

BAMA

A legnagyobb ellenzéki párt kevesebb pénzből akar többet kiosztani, csökkentené az adókat, miközben több pénzt osztana szét - közölte a szocialista politikus, hozzátéve: a kormány konvergenciaprogramjával ellentétben a Fidesz programja a divergenciaprogram.

Szekeres Imre szerint ha az ellenzéki párt javaslatai megvalósulnának, éves szinten 2.500 milliárd forint többlethiányt eredményeznének a költségvetésben. Az elnökhelyettes kifejtette: az ellenzéki párt javaslatai nyomán 1.200 milliárd forinttal nőnének a kiadások, és olyan  csoportok kapnának támogatást, amelyek ma jobban élnek. Eközben a bevételek 1.250 milliárd forinttal csökkennének. Így a költségvetés hiánya 22 százalék lenne, a forint euróhoz viszonyított árfolyama 320 forint fölé emelkedne, az infláció pedig 10 százalék fölé. A gazdaság összteljesítménye 20 százalékkal csökkenne, Magyarország fejlődését 15-20 évvel vetné vissza a program, és hatása lenne a bérekre és a nyugdíjakra is, amelyek 25 százalékkal csökkennének.

Mint mondta, a Fidesz programjával ellentetében a kormány konvergenciaprogramja a felzárkózás programja, amely arról szól, Magyarország hogyan zárkózhat fel a Nyugat-Európához. Hozzátette: a kormány programjának pillérei az egyensúly megteremtése, a vállalkozások fejlesztése és a foglalkoztatás bővítése.

Szekeres Imre szerint problémát jelent, hogy sem a kormánynak, sem az MSZP-nek nincs partnere a legnagyobb ellenzéki pártban ahhoz, hogy "a valódi felzárkózás programjáról" tárgyalni lehessen.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!