Hírek

2006.09.27. 18:54

Törvénysértést a Hír TV-nél?

A hét vizsgált médium közül egyedül a Hír Televízió múlt hétfői és keddi, a Magyar Televízió Szabadság téri székházánál történtekről beszámoló anyagaival kapcsolatban veti fel a törvénysértés valószínűségét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hatósági ellenőrzése.

BAMA

A testület - múlt szerdai döntésének megfelelően - megvizsgálta hét műsorszolgáltató (a Kossuth Rádió, a Hír Televízió, a Magyar ATV, az RTL Klub, a Duna Televízió, a TV2 és az Echo TV) hétfő este tíz óra és a műsorzárás között folytatott programszerkesztési gyakorlatát – az ORTT elnöke, Kovács György szerdai közleményében. "A hatósági ellenőrzés megállapításai szerint médiajogi relevanciával a Hír TV műsorszolgáltatása bír" - áll a szövegben.

Eszerint a médium "a demonstrációk törvényes kereteiről megfeledkezve forradalmi, háborús helyzetként tálalta a történéseket", ami az ORTT álláspontja szerint "felveti annak valószínűségét", hogy a Hír TV ilyen módon megsértette a médiatörvényt, továbbá elmulasztotta a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének, valamint a sokoldalú, kiegyensúlyozott, tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás követelményének tiszteletben tartását.

A médiahatóság ezért szerdai ülésén úgy határozott, hogy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben biztosított "ügyféli jog gyakorlása érdekében" azzal a felhívással küldi meg a hatósági ellenőrzés megállapításait a műsorszolgáltatónak, "hogy három napon belül nyilatkozzon a jelzett törvénysértések tekintetében".
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!