Hírek

2006.09.16. 18:21

Tüntettek a nagycsaládosok

Családok százai tüntettek szombaton Budapesten a kormány megszorító intézkedései ellen. A tízezres tömeg előtt a felszólalók azt hangoztatták: havonta több tízezer forintot vesz ki a családok zsebéből a Gyurcsány-csomag.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="260"] 25 év alatt csaknem 650 ezer fővel fogyott a hazai lakosság. A népességfogyás megállításához sokkal több nagycsaládra lenne szükség. Fotó: Kerék Ágnes
[/caption]„A nagycsalád nem a probléma, hanem a megoldás”, „a magyar nemzet fogyását csak a nagycsalád állíthatja meg”, „dübörög a gazság” – ilyen és ezekhez hasonló transzparensekkel indult szombaton nagycsaládosok tízezres tömege minisztériumról minisztériumra a kormány intézkedései ellen tiltakozni. A nagycsaládosok 12 pontban foglalták össze követeléseiket, ezek közül a legfontosabbak a családügyi minisztérium felállítása, kedvezményes bérlet a kismamáknak, a beiskolázási pótlék visszaállítása, a gyermeknevelés költségeinek közteherként való elismerése, az ingyenes oktatás és a vizitdíj nélküli ingyenes egészségügyi ellátás.

Szabó Endre, Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke felszólalásában azt hangoztatta: a kormány intézkedései ellehetetlenítik a családok helyzetét, az egészségügyi ellátás és az oktatás csak a gazdagok kiváltságává válhat. A szervezet elnöke azt is kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett velük a megszorításokról. Számításai szerint a járulékos költségek emelkedése miatt havonta akár több tízezer forinttal is csökkenhet egy-egy család jövedelme. Hozzátette: a megkerülhetetlen terhekből annál nagyobb hárul a családokra, minél több gyermekről gondoskodnak. Szabó Endre arányos közteherviselést szorgalmazott.

A tüntetés útvonala mentén követeléseiket átadták a Pénzügyminisztériumnak és a Parlamentnek is. Szabó Endre, a Pénzügyminisztérium zárt kapuja előtt percekig várakozott, hogy átadhassa a petíciót, ám egy idő után füttyel, tapssal sürgette az illetékeseket. Végül a minisztérium helyettes sajtófőnöke vette át az iratot. A tüntetők menete ezután a Parlament elé vonult. A demonstrálók itt is füttyel fogadták, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke arra sem méltatta őket, hogy személyesen vegye át petíciójukat.

Török Ádám, a NOE főtitkára leszögezte: „azért demonstrálnak, hogy ne csökkenjék a következő huszonöt év alatt további két megyényivel az ország lakossága, mint ahogyan az az elmúlt huszonöt évben történt”. Hangsúlyozta: minden gazdasági stabilizációnál a vezérelvnek annak kell lennie, hogy nem az ember van a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberért.

A kormány megérti, de nem változtat

A kormány megértéssel fogadja a nagycsaládosok demonstrációját, de következetesen kitart az egyensúlyteremtés és a reformok politikája mellett – áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében. A dokumentum szerint az Új Egyensúly program kemény döntései mellett az állam két nagyon fontos területen nem hoz kiadáscsökkentésről döntéseket: a fejlesztések forrásaiban és bizonyos szociális kiadásokban. A nagycsaládosok éppen olyan társadalmi csoport, amelynek az érdekében több intézkedést hozott a kormány. Ezek közé tartozik a távhő-támogatás és a szociális gázár-támogatás, a tankönyvtámogatás és a duplájára emelt családi pótlék is – áll a kormány közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!