Hírek

2006.09.11. 19:11

Urán és rakéta iráni eszköztárban

Az Európai Unió egyik tisztviselője úgy tudja, hogy Irán hajlandó két hónapra felfüggeszteni urándúsítási tevékenységét.

Cs. E.

A névtelenül nyilatkozó diplomata Berlinben újságírókkal azt közölte, hogy ezt Ali Láridzsani, az iráni atomügyekben illetékes főtárgyaló ajánlotta fel Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjának. Teherán képviselője a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségben ugyanakkor egyértelműen cáfolta a hírt, mint mondta: fel sem vetődött ez a kérdés Berlinben.

Washingtonban eközben azt találgatják, valóban sor került-e egy iráni rakétakísérletre, vagy hamisítvány volt az erről készült videofelvétel. A Los Angeles Timesnak adott interjúban a Pentagon egyik szakértője azt nyilatkozta: az augusztusban közzétett felvételen egy kínai gyártmányú rakéta startját összekopírozták egy iráni tengeralattjáró képeivel. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a hamisítványnak az volt a célja, hogy ráijesszenek a perzsa állam szomszédaira. Irán a nyár végén nagyszabású hadgyakorlatot tartott, amelynek során több új fegyverfajtát is kipróbáltak, ezek között volt állítólag az a „víz-levegő” rakéta is, amelynek hatótávolsága eléri a 250 kilométert. (Ez 50 kilométerrel több, mint a Hezbollah birtokában lévő fegyvereké.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!