Hírek

2006.10.04. 17:40

Aláírást gyűjtenek a gyógyszerészek

A betegektől azt kérdeznék meg a patikusok, hogy elégedettek-e a mostani rendszerrel, és hogy elutasítják-e az egészségügyi tárca piaci szemléletét

BAMA

A gyógyszerészek aláírásgyűjtés formájában tovább tiltakoznak a patikaliberalizáció és a patikusokat megítélésük szerint hátrányos helyzetbe hozó tervezett jogszabályok ellen. A betegektől azt kérdeznék meg a patikusok, hogy elégedettek-e a mostani rendszerrel, és hogy elutasítják-e az egészségügyi tárca piaci szemléletét.

„Biztos vagyok benne, hogy több százezer aláírás gyűlik majd össze” – mondta tegnap Hávelné Szatmári Katalin. A gyógyszerészkamara elnöke lapunknak elmondta: több kormánypárti parlamenti képviselőt is megpróbáltak meggyőzni álláspontjukról, mely szerint a reformok szükségesek, de a részletekről fontos lenne a szakmai egyeztetés.

A patikaliberalizáció pedig nem illeszkedik a konvergenciaprogramba és a költségvetési hiányon sem segít. A kamaraelnök az aláírásgyűjtés hatástalansága esetén kilátásba helyezte, hogy a köztárasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és ha a hazai lehetőségek kimerülnek, akkor uniós szintre viszik ügyüket.

A szaktárca még tegnap jelezte a kamarának, hogy a minisztérium – a Kormány által meghatározott kereteken belül – folyamatosan készen áll a gyógyszerellátást érintő tárgyalásokra.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!